Ludovic Orban anunță consultarea Consiliului Superior al Magistraturii pe tema Secţiei speciale, după alegerile din cadrul CSM 

Ludovic Orban anunță consultarea Consiliului Superior al Magistraturii pe tema Secţiei speciale, după alegerile din cadrul CSM 
Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban a anunțat că o consultare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la transpunerea în practică a recomandărilor privind Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) va avea loc după încheierea alegerilor din cadrul CSM, informează Agerpres.

Întrebat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, de ce nu există și precizări referitoare la SIIJ în pachetul asupra căruia Guvernul a anunțat asumarea răspunderii, liderul PNL a răspuns: „Este în curs de consultare a magistraţilor, consultare care a fost iniţiată de Ministerul Justiţiei, tema aceasta. Dacă în celelalte privinţe există un punct de vedere exprimat de CSM, la CSM ştiţi foarte bine că urmează să aibă loc alegeri şi vom face consultarea Consiliului Superior al Magistraturii după ce vor avea loc aceste alegeri. Evident, ceea ce am spus cu toate ocaziile: obiectivul nostru este acela de a face paşi înainte pentru a ajunge cât mai repede la încheierea Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru România, iar pentru atingerea acestui obiectiv va trebui să transpunem în practică recomandările formulate de Comisia Europeană în cuprinsul raportului privind MCV, inclusiv cele legate de Secţia specială”.

PNL tranșează două dintre cele mai importante probleme moștenite de la vechiul guvern PSD. Liberalii vor să își angajeze răspunderea pentru abrogarea celebrului recurs compensatoriu și anularea pensionării anticipate a magistraților. Al doilea pachet de legi prevede modificarea ordonantei 114.