Ludovic Orban, despre lipsa de personal din Direcțiile de Sănătate Publică: Există soluții. Sunt DSP-uri care funcționează foarte bine. Altele trebuie să învețe din experiența lor (VIDEO)

Ludovic Orban, despre lipsa de personal din Direcțiile de Sănătate Publică: Există soluții. Sunt DSP-uri care funcționează foarte bine. Altele trebuie să învețe din experiența lor (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Premierul Ludovic Orban a lăudat, luni, activitatea unor Direcții de Sănătate Publică (DSP) din țară, care au reușit să-și adapteze activitatea la noile condiții generate de creșterea considerabilă a cazurilor de infectare cu coronavirus. Acesta a precizat că ele trebuie să servească drept exemplu altor DSP-uri, care mai au de lucrat la capitolul rapiditate. Întrebat dacă există personal suficient pentru ca Direcțiile să țină pasul cu numărul tot mai mare de anchete epidemiologice ce trebuie efectuate, șeful Guvernului a susținut că există soluții și s-a referit în mod deosebit la rezidenți și la voluntari.

Ludovic Orban, despre rolul DSP-urilor în gestionarea epidemiei de coronavirus

Întrebat dacă există personal suficient în Direcțiile de Sănătate Publică, așa încât acestea să accelereze procedurile, așa cum a cerut el, premierul Ludovic Orban a explicat: „Le-am și dat exemple ce s-a întâmplat în București. Duminică am participat la un eveniment foarte frumos, în care aproximativ 150 de studenți de la Medicină participă în mod voluntar pentru a susține activitatea DSP-ului, participând la call centre și la realizarea anchetelor epidemiologice. De asemenea, am dat exemplul Ambulanței în care, urmare a intervenției dlui Primar General Nicușor Dan, au fost suplimentate efectivele pentru ambulanță cu 40 de cadre medicale din rețeaua școlară, care vor deservi sistemul de ambulanță pentru a permite recoltarea probelor de la persoanele care solicită și se află în cadrul definiției de caz. Deci există rezidenții… Sunt soluții și, în ultimă instanță, se poate inclusiv pe bază de voluntariat, sunt oameni dispuși să ajute”.

Întrebat de ce a fost nevoie de o reacție din partea sa și nu s-au luat aceste măsuri mai din timp, șeful Guvernului a răspuns: „În multe Direcții de Sănătate Publică aceste decizii au fost luate și sunt Direcții de Sănătate Publică care funcționează foarte bune. Pe de altă parte, sunt Direcții de Sănătate care trebuie să învețe din experiența altor Direcții și să se perfecționeze permanent”.

Ludovic Orban, vizită la call-centre-ul DSP Bucureşti și la Serviciul de Ambulanță București – Ilfov

Duminică, premierul Ludovic Orban a vizitat call-centre-ul DSP Bucureşti pentru a le mulţumi voluntarilor de la Medicină care răspund cetăţenilor care au nevoie de informaţii. Acolo, 144 de voluntari vor lucra în două schimburi pentru a răspunde la cele 72 de telefoane care au fost operaţionalizate pentru a creşte gradul de răspuns la solicitările cetăţenilor.

Orban a vizitat și Ambulanța București, ocazie cu care a explicat ce trebuie să facă persoanele care au simptome de COVID-19: „Sună la 112, dacă medicul de familie consideră că simptomele sunt specifice sună și la 112, unde este preluat apelul și ambulanță introduce între destinațiile unde trimite echipajele pentru recoltarea exsudatului naso-faringian. Este bine să sune la 112, doar dacă după consultarea cu medicul de familie se constată ca exista simptome care sa indice faptul că e posibil să fie infectat”.

Ludovic Orban a mai susținut că România nu revine la carantină (lockdown), așa cum au făcut alte state europene, deoarece noi nu înregistrăm ritmul de infectare cu SARS-CoV-2 din țările respective. El a mai precizat că, totuși, și noi am luat astfel de măsuri, doar că ele „sunt condiţionate de depăşirea unui anumit indice de răspândire a virusului în cadrul comunităţii”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`