Ludovic Orban: Miercuri prezentăm programul de relansare economică, împreună cu președintele Klaus Iohannis (VIDEO)

Ludovic Orban: Miercuri prezentăm programul de relansare economică, împreună cu președintele Klaus Iohannis (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban a anunţat că, miercuri, guvernanții vor prezenta programul de relansare economică, alături de președintele Klaus Iohannis. Acesta ar urma să includă mai multe tipuri de granturi. Programul a fost anunțat încă de acum o lună, în condițiile în care epidemia de coronavirus și măsurile de restricție a circulației, impuse pentru a limita răspândirea COVID-19, au lovit puternic economia. Bună parte din bani ar urma să fie decontați din fondurile europene.

Ludovic Orban: Programul de relansare economică, prezentat miercuri

Șeful Guvernului a declarat, luni, că programul de relansare economică, anunțat încă de acum o lună, va fi prezentat oficial miercuri, alături de președintele Klaus Iohannis.

„Prezentarea programului economic va fi miercuri, alături de preşedintele României, cu care am colaborat foarte apropiat. După prezentarea programului economic, obiectivul nostru este ca în maximum o lună de zile să adoptăm toate actele normative necesare pentru implementarea măsurilor din program”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Programul de relansare economică ar urma să includă granturi pentru IMM-uri, ajutate deja prin platforma IMM Invest află în derulare, granturi pentru investiții, crearea de locuri de muncă, pentru digitalizare și integrarea tinerilor, dar și pentru firmele din industria HoReCa. Acesta a fost pregătit în condițiile în care economia a fost și ea afectată de criza COVID-19.

Pe 11 iunie, Klaus Iohannis a transmis un mesaj de încurajare întreprinzătorilor români. Președintele a precizat că țara noastră va beneficia de „fonduri europene considerabile, în mare parte nerambursabile”, dar asta înseamnă că trebuie ca autoritățile să pregătească foarte bine proiectele.

Schemele de sprijin ar urma să completeze programul IMM Invest, deja implementat.

Florin Cîţu: 8.368 de firme au luat credite de 7,2 miliarde de lei prin IMM Invest

Tot luni, Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a susținut că succesul IMM Invest este incontestabil, în condițiile în care 8.368 de firme au accesat programul, volumul creditelor acordate ajungând deja la 7,2 miliarde de lei.

„Aşa cum anticipam, IMM Invest, lansat de guvernul PNL, este cel mai important program pentru IMM -uri din ultimii 30 de ani”, a precizat ministrul liberal.

IMM Invest este un program lansat de Guvern, ce permite întreprinderilor mici și mijlocii să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau investiții, prin accesarea unor credite garantate de stat.

Ludovic Orban, despre digitalizarea ANAF și proiectele pe fonduri europene

Premierul Ludovic Orban a participat, luni, la Adunarea membrilor Coaliţiei pentru Dezvoltarea României. A vorbit acolo despre digitalizarea ANAF, dar și despre proiectele pe fonduri europene care au fost abandonate de PSD, iar acum Guvernul PNL încearcă să le repornească.

„Nu există pentru mine zi în care să nu încercăm să deblocăm proiecte care, credeți-mă, au fost lăsate într-o stare absolut revoltătoare și penibilă. Miliarde și miliarde pe care trebuia să le absorbim acum 2 – 3 – 4 ani. Stăm acum pe ultima sută de metri și încercăm să găsim soluții ca să utilizăm acești bani fie pentru infrastructură, fie pentru companii”, a declarat Orban.

Despre digitalizarea ANAF, prim-ministrul a afirmat: „Cauți în administrația publică oameni bine intenționați, se formează echipe foarte greu, iar acestea întâmpină o mare rezistență pentru că primul lucru pe care trebuie să-l faci e să-l convingi pe funcționar că e inclusiv în interesul lui să digitalizeze operațiunile. E un obiectiv clar asumat care se va derula pe cât de rapid e posibil”.