Noi controverse cu privire la alegerile interne din USR. Unul dintre candidați contestă scrutinul câștigat de Dan Barna și semnalează mai multe presupuse nereguli, printre care și suspiciuni de fraudă

Noi controverse cu privire la alegerile interne din USR. Unul dintre candidați contestă scrutinul câștigat de Dan Barna și semnalează mai multe presupuse nereguli, printre care și suspiciuni de fraudă

Vișinel Bălan, unul dintre candidații la șefia USR, a contestat, vineri, scrutinul intern, care s-a desfășurat sub o serie de suspiciuni de fraudă. Reclamația a fost depusă pe „Poiana lui Iocan”, un grup de discuții al Uniunii.

Așadar, contestația îi aparține lui Vișinel Bălan, tânăr premiat în 2017 pentru activism civic și drepturile omului la Gala Națională a Voluntarilor organizat de Federația VOLUM.

Vestea vine în contextul în care Dan Barna a fost ales pentru un nou mandat în fruntea USR. Scrutinul intern s-a desfășurat online în perioada 1-5 septembrie. Din totalul de 16.751 de membri USR, au votat 9.314, iar Dan Barna a obținut 6.097 din voturi (65.75%) . Cosette Chichirau și Alexandru Surcel, contracandidații lui Dan Barna, au obținut 2.907 (31.35%) și respectiv 269 (2.90%) dintre voturilor membrilor USR, se arată într-un comunicat de presă al partidului. Un număr de 41 de voturi au fost declarate nule, în timp ce opt alegători au fost excluși. (Detalii AICI)

Alegerile erau deja înconjurate de controverse, chiar și până la această contestație, în condițiile în care votul pentru alegerea președintelui USR ar fi trebuit să se încheie marți seara, dar acesta a fost prelungit cu 48 de ore, până joi, la ora 22:00. Mai multe surse au declarat pentru B1.ro că prelungirea datei de votare a fost cauzată de verificarea situației de la Iași, unde există suspiciuni că alegerea noului lider de partid ar fi fost influențată în favoarea lui Cosette Chichirău de o „recoltă” suspectă de oameni noi. (Detalii AICI)

Contestația arată în felul următor, potrivit stiripesurse.ro:

„CONTESTAȚIE

ALEGERI INTERNE PENTRU ALEGEREA PREȘEDINTELUI USR

Având în vedere:

– Raport al comisiei pentru organizarea alegerilor pentru președinția USR asupra problemelor semnalate în privința procesului de votare din județul Iași;

– Schimbarea regulilor de votare în timpul votului prin prelungirea cu 48 de ore a timpului pentru votare, de la 3 zile de vot la 5 zile de vot, fără ca această posibilitate să fi fost anunțată în prealabil;

– Suspiciuni cu privire la posibile fraude în procesul de vot online;

– Prezența în cadrul comisiei electorale a unor persoane aflate într-o competiție internă pentru Biroul Național, competiție ce s-a desfășurat în aceeași perioadă cu competiția pentru Președinția USR:

o Lucian Stanciu-Viziteu – candidat BN

o Radu Mihaiu – candidat BN

o Cornel Zainea – candidat BN

o Allen Coliban – candidat BN

o Stelian Ene – candidat BN

o Andrei Gudu – candidat BN

o Ruben Lațcău

– Lipsa unei dezbateri interne în toate filialele județene, în Municipiul București și Diaspora.

Solicit de urgență anularea alegerilor și reluarea lor doar în momentul în care se poate asigura un proces corect, sigur și transparent:

– Stabilirea unei comisii electorale formată din persoane care nu sunt implicate în nicio competiție internă;

– Identificarea, verificarea și validarea membrilor de partid cu drept de vot înainte de începerea procesului de votare;

– Identificarea, verificarea și validarea adreselor de email ale membrilor de partid de pe care se votează;

– Stabilirea clară a unui term limită pentru completarea unui registru electoral cu membri de partid cu drept de vot pentru alegeri, astfel încât numărul lor să fie cunoscut înainte de începerea alegerilor.

Solicit de urgență o nouă comisie electorală, compusă din persoane ce nu se află într-o competiție internă pentru diferite funcții, precum BN, Arbitraj și Cenzor”.