Traian Băsescu: Nu putem aștepta securitate fără implicare directă în acțiunile NATO

Traian Băsescu: Nu putem aștepta securitate fără implicare directă în acțiunile NATO
Foto: B1 TV

Președintele Traian Băsescu a prezentat, luni, subiectele care au fost discutate în cadrul celei de-a 57-1 sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a NATO.

Șeful statului a declarat că printre subiectele discutate au fost obiectivele pentru Summit-ul NATO de la Chicago, din  mai 2012. De asemenea, acesta a anunțat că s-a făcut o analiză a situației din Afganistan și a obiectivelor existente pentru ca acesta să devină o democrație.

Situația din Kosovo a fost și de asemena pe ordinea de zi, făcându-se o analiză și prin prisma deciziei României de a-și retrage soldații din EULEX.

L-am asigurat pe secretarul general că România este o țară care înțele că odată devenit membru NATO, nu ai doar beneficiul securității, ci și obligația de a participa la acțiunile Alianței, ori de câte ori este nevoie, în limita posibilităților. Nu putem aștepta securitate, fără să fim parte a sistemului de securitate și fără implicare directă în acțiunile Alianței”, a conchis Traian Băsescu.

Traian Băsescu: Nu putem aștepta securitate fără să fim parte în sistemul de securitate

Embed: " />

Pe de altă parte, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmunssen, a apreciat că „România este o țară valoroasă și cu o tradiție militară”, contribuția țării noastre fiind una importantă în Afganistan, Kosov și Libia.

Doresc să apreciez faptul că vă continuați participarea în acțiunile noastre, în pricina acesto dificultăți economice prin care trecen, și pentru angajamentul puternic pe care îl aveți pentru Alianță”, a spus Rasmussen, adăugând că securitatea nu este un lux, ci o necesitate.

Rasmussen a spus că „dacă nu putem cheltui mai mult, să cheltuim mai bine pentru a nu afecta securitatea”: „Asta numesc Smart Defence (n.r. apărare inteligentă). Împreună suntem mai puternici. Are sens să ne accentuăm punctele tari și să cooperăm. România este un bun exemplu pentru Smart Defence, a avut o contribuție semnificativă la securitatea noastră, ca alianță”, a conchis Anders Fogh Rasmunssen.

Secretarul general al NATO: România este un exemplu bun pentru Smart Defence

Embed: " />