Alocații copii. Ce valoare au acum, în funcție de vârstă

Alocații copii. Ce valoare au acum, în funcție de vârstă

Valoarea alocațiilor pentru copii va crește anul acesta. Decizia cu privire la majorarea alocaţiilor este în avizare şi va fi comunicată cât mai curând în şedinţă de Guvern, a declarat, luni, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, pentru B1 TV. Acesta a mai precizat că această creştere va avea loc etapizat, pentru a nu pune în acest moment stabilitatea financiară în pericol.

Ce valoare au acum alocațiile pentru copii

Alocaţia are caracter universal şi este acordată copiilor în vârstă de până la 18 ani, precum şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora.

Alocaţia de stat pentru copii are următoarele valori în acet moment:

-300 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap

-150 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional

-300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap

Dacă toate aceste alocații s-ar dubla, așa cum cere opoziția, impactul bugetar al acestei măsuri ar fi de aproximativ șapte miliarde de lei.

Ce spune ministrul Florin Cîţu despre majorarea alocațiilor

Într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Bună, România” de pe B1 TV, Cîțu a precizat că nu există dezacorduri între el și premierul Ludovic Orban pe această temă și că, așa cum a anunțat deja prim-ministrul, creșterea alocațiilor pentru copii se va face etapizat.

„În ceea ce priveşte majorarea alocaţiilor, decizia va fi comunicată de domnul premier şi este o decizie care este în avizare şi va fi comunicată cât mai curând în şedinţa de Guvern, dar, aşa cum domnul premier deja a anunţat, se va face o creştere a alocaţiilor etapizat, pentru a nu pune în acest moment stabilitatea financiară în pericol”, a afirmat Cîţu, la B1 TV, adăugând că în următoarele zile „vom afla cu cât se majorează alocaţiile”.

Totodată, Florin Cîțu a dat asigurări că România nu va ajunge să ceară ajutorul FMI sau din partea altor instituții financiare internaționale.

Alocațiile copiilor vor fi majorate, dar nu dublate

PremierulLudovic Orban a spus în mai multe rânduri că alocațiile nu pot fi dublateîn acest moment, ci doar majorate.

„La ora actuală suntem în evaluarea posibilităţilor efective de a susţine o creştere a alocaţiilor. Ce pot să vă spun sigur este că vom creşte alocaţiile. Chiar ne-am gândit la un mecanism de creştere a alocaţiilor care să permită o creştere în mai multe etape, dar procentul efectiv de creştere a alocaţiilor şi ritmul de creştere a alocaţiilor depind de prognozele pe care le vom face”, a declarat, luni, Ludovic Orban.

Curtea Constituționalăa decis, în 15 iulile, că esteconstituționalălegea prin care Parlamentul a respins ordonanța de urgență a Guvernului Orban privind amânarea dublării alocațiilor până la 1 august, astfel că actul normativ a mers la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Urmăriți B1TV.ro și pe