Klaus Iohannis: Efectele schimbărilor climatice nu țin cont de granițe statale, ne privesc direct și de aceea trebuie să fim cu toții implicați pentru a le putea limita

Klaus Iohannis: Efectele schimbărilor climatice nu țin cont de granițe statale, ne privesc direct și de aceea trebuie să fim cu toții implicați pentru a le putea limita
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj cu ocazia împlinirii a cinci ani de la încheierea Acordului de la Paris privind schimbările climatice, ținta acordului fiind aceea de a limita încălzirea globală la sub 2°C și de a face eforturi pentru a o menține la 1,5°C până la sfârșitul acestui secol. În acest cobtext, șeful statului a atras atenția asupra faptului că și în România sunt resimțite din ce în ce mai puternic efecte schimbărilor climatice, motiv pentru care este foarte important ca fiecare cetățean să fie implicat în combaterea acestora.

Klaus Iohannis, mesaj la cinci ani de la semnatrea Acordului de la Paris privind schimbările climatice

”Se impune (…) intensificarea eforturilor acum, și nu mai târziu. De aceea, România, precum și celelalte state membre ale Organizației Națiunilor Unite și ale Uniunii Europene își propun acțiuni suplimentare. Mă voi implica direct, în calitatea mea de Președinte al României, în a încuraja și susține astfel de acțiuni.

În țara noastră, se fac resimțite din ce în ce mai accentuat efectele schimbărilor climatice: temperaturi tot mai ridicate în timpul verii, deșertificare în mai multe regiuni, secetă care afectează culturile agricole și accesul la hrană. Sunt fenomene care vor continua să se manifeste, întrucât în atmosferă sunt emise deja volume mari de gaze cu efect de seră. Pentru a le limita impactul asupra vieții cotidiene, Uniunea Europeană și Guvernul României pregătesc pentru următorii ani o serie de măsuri specifice”, a transmis Klaus Iohannis printr-un comunicat publicat de Administrația Prezidențială.

În acest context, șeful statului a amintit că la reuniunea Consiliului European din această săptămână, liderii UE au convenit asupra reducerii nete a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 raportat la anul 1990.

”Aveam deja o decizie să devenim neutri din punct de vedere al carbonului până în 2050. În România, vom implementa în următorii ani o serie de proiecte care să permită atingerea acestor obiective, susținând în același timp creșterea economică și bunăstarea cetățenilor.

Efectele schimbărilor climatice nu țin cont de granițe statale, ne privesc direct și de aceea trebuie să fim cu toții implicați pentru a le putea limita, cu atât mai mult cu cât dovezile științifice indică modul actual al desfășurării activităților umane drept cauza care generează schimbările climatice”, a mai precizat șeful statului.

Klaus Iohannis:Trebuie să conștientizăm, înainte de toate, că schimbările climatice ne afectează pe toți

Totodată, Klaus Iohannis a transmis că România își dorește să devină un lider în ceea ce privește acțiunea fermă în domeniul schimbărilor climatice, însă acest lucru depinde de implicarea fiecărui cetățean.

”Trebuie să conștientizăm, înainte de toate, că schimbările climatice ne afectează pe toți. Poate că topirea ghețarilor de la capătul lumii ni se pare o problemă care nu ne afectează pentru că nu se întâmplă la noi, dar seceta care a distrus și anul acesta producția agricolă de la noi din țară pentru fermieri înseamnă pierderea veniturilor, iar pentru noi ceilalți înseamnă alimente mai scumpe. Iar această secetă ține de schimbările climatice cu care ne confruntăm. Când vedem știri despre furtuni, grindină sau alunecări de teren în diverse zone ale țării, trebuie să știm că ele sunt, cel mai probabil, și un efect al schimbărilor climatice”, a mai transmis Klaus Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe