Ce magazine vor fi deschise în mall-uri, începand cu 15 iunie

Ce magazine vor fi deschise în mall-uri, începand cu 15 iunie

Bucurie mare pentru iubitorii de plimbări la mall. Din15 iunie se redeschid marile conglomerate comerciale, în care oamenii nu au mai avut acces din 16 martie, odată cu intrarea în vigoare a stării de urgență emisă din cauza răspândirii SARS-CoV-2. Este adevărat că bucuria e doar parţială, ca şi ridicarea restricţiilor. Nu toate spaţiile comerciale din mall vor fi funcţionale din 15 iunie.

PreședinteleKlaus Iohannisa anunțat marți, după ședința cu premierul și mai mulți miniștri, redeschiderea parţială a mall-urilor din întreaga ţară. Din păcate, unul din punctele de atracţie a mall-urilor, zona de food, rămâne închisă. Restaurantele din marile centre comerciale încă nu îşi pot deschide porţile din cauza riscului mare de infectare.

De asemenea, locurile de joacă pentru copii, din interiorul mall-urilor, rămân închise. Nici cinematografele încă nu pot primi iubitorii de filme, dar să sperăm că vor fi ridicate în curând şi ultimile restricţii. Românii se pot bucura însă de deschiderea magazinelor de îmbrăcăminte, încălţăminte, mobilă şi decoraţiuni, jucării, electronice, electrocasnice, cosmetice, florării şamd.

În ce condiţii se redeschid mall-urile

Odată cu redeschiderea mall-urilor, specialiștii atrag atenția că proprietarii magazinelor trebuie să îndeplinească anumitecondiții stricte, pentru a nu apărea noi focare de coronavirus.

ProfesorulAlexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și membru al Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat că decizia privind redeschiderea mall-urilor, după 15 iunie, este o măsură rațională, însă magazinele ar trebui să respecte anumite condiții pentru evitarea aglomerației și totodată răspândirea coronavirusului.

„Din punctul meu de vedere este o măsură rațională pentru că eu, dacă am în mall deschis un supermarket alimentar foarte mare, unde merge foarte multă lume, nu cred că este un risc suplimentar dacă acele persoane se duc în magazine care au și alt profil. Nu are niciun fel de legătură, cu o singură condiție: ca acele magazine care au alt profil să verifice încât numărul de persoane prezente într-un anumit moment într-un spațiu limitat să nu exceadă dimensiunea acelui spațiu”, a spus Rafila pentruDigi24.

Pentru a fi în singuranță prinvind răspândirea coronavirusului, mall-urilor trebuie să asigurecirca 4 metri pătrați pentru fiecare persoană care se află în interior.

O altă propunere a medicului epidemiolog este ca pe ușa fiecărui magazin să scrie că este permis simultan accesul a X persoane, în funcţie de mărimea magazinului.

Cumpărătorii trebuie să poarte în continuare mască de protecție, să păstreze distanța fizică față de ceilalți și să își dezinfecteze mâinile cât mai des. De altfel, dezinfectante vor fi puse la dispoziție la intrarea în fiecare magazin, după cum cere legea.

Când vor fi ridicate toate restricţiile

Ridicarea restricţiilor depinde de evoluţia cazuilor de coronavirus şi ridicarea stării de alertă. Miercuri, la Parlament, a avut loc o discuție întreRaed Arafatși Marcel Ciolacu, liderul interimarPSD, Victor Ponta, președintele Pro România, și Dan Barna, liderulUSR, pe tema prelungirii stării de alertă. Întâlnirea a avut loc la inițiativa șefului DSU, care a vrut să-i convingă pe cei trei că este necesară o asemenea măsură, pentru ca epidemia de coronavirus să fie bine gestionată și pe viitor.

În locul Hotărârii de Guvern privind continuarea stării de alertă, Marcel Ciolacu a propus o lege prin care să fie impuse doar anumite restricții ce ar trebui să rămână în vigoare și după 15 iunie.

Ultima oră