O nouă licitaţie Cioran. Brăiloiu: E o ocazie bună pentru stat să participe. Ministrul Culturii: Vom face un memorandum

O nouă licitaţie Cioran. Brăiloiu: E o ocazie bună pentru stat să participe. Ministrul Culturii: Vom face un memorandum

După ce omul de afaceri român George Brăiloiu a salvat onoarea statului roman, achiziţionând întreg lotul manuscriselor Cioran din perioada petrecută în România, lot scos la licitaţie la Paris, acesta a declarat pentru B1 TV că le va dona în lunile viitoare unei instituţii din România.

Toate detaliile tehnice vor fi discutate cu instituţia la care vor ajunge. O să stau de vorbă cu oameni potriviţi pentru a-mi da sfaturi pentru a vedea unde vor ajunge documentele”, a declarat Brăiloiu pentru B1 TV. El nu a exclus posibilitatea ca manuscrisele să ajungă la Biblioteca Astra din Sibiu, aşa cum şi-ar fi dorit Emil Cioran.

Vezi AICI cât a costat semnătura lui Eugen Ionescu la licitaţia de la Paris

Având în vedere că în perioada următoare vor fi scoase la licitaţie, tot la Paris, alte manuscrise Cioran din perioada franceză, manuscrise evaluate la peste un million de euro, George Brăiloiu a fost întrebat dacă are de gând să participe şi la aceasta. El a declarat însă că prefer ca de această dată să se implice statul roman. “E o ocazie bună pentru statul roman să participe”, a declarat Brăiloiu pentru B1 TV.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat tot  pentru B1 TV că în privinţa acestei noi licitaţii, ministerul va lua o decizie în perioada următoare. “ Vom veni în faţa Guvernului cu un memorandum în acest sens„, a spus Kelemen Hunor.

George Brăiloiu, în direct la Actual B1

Kelemen Hunor a precizat că statul român şi-a  manifestat interesul pentru manuscrisele Cioran încă din 2009, dar pentru că nu existau fonduri pentru această achiziţie Ministerul Culturii a cerut proprietarei o amânare până în 2010.  În acelaşi timp, afirmă ministrul, a fost trimisă o echipă de specialişti care să evalueze documentele.

“Colegii mei au răspuns în 2009 că nu sunt bani, dar au specificat că în 2010, când vor fi bani, suntem interesați. Am trimis o echipă care sa facă o evaluare a colecției”, a specificat ministrul.

Despre suma vehiculată pe parcursul negocierilor, ministrul culturii a declarat: “Era vorba de peste 100.000 de euro”. Această sumă, spune ministrul, nu reprezintă o problemă ca ordin de mărime, ci de lipsă a banilor la buget.

Înârzierea informaţiilor privitoare la licitaţie, Kelemen Hunor o consideră culpă comună cu Ministerul de Externe.

Kelemen Hunor: Apreciez opera lui Cioran

Urmăriți B1TV.ro și pe