Raed Arafat: Instalația de oxigen până la TIR, făcută de o firmă autorizată. Nu e nimic care a fost făcut improvizat. Acest TIR a funcționat luni de zile (VIDEO)

Raed Arafat: Instalația de oxigen până la TIR, făcută de o firmă autorizată. Nu e nimic care a fost făcut improvizat. Acest TIR a funcționat luni de zile (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE: Unitatea de Terapie Intensivă mobilă a spitalului ”Victor Babeș”, în care au murit, luni, trei pacienți COVID-19 în urma unei defecțiuni la instalația de oxigen, s-a aflat anterior la Ploiești, nu la Pitești, așa cum s-a anunțat inițial. Unitatea mobilă ATI de la Pitești se află acum la spitalul ”Sfântul Ioan” din Capitală.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a făcut mai multe precizări despre circumstanțele în care s-a produs tragedia de la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” din Capitală, care s-a soldat cu trei decese. Printre altele, oficialul a vorbitdespre instalația de oxigen de la TIR-ul ATI și a explicat că ea a fost făcută de o firmă autorizată contractată de spital, „deci nu este nimic care a fost făcut improvizat”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Raed Arafat, despre instalația de oxigen de la TIR-ul ATI din cadrul Spitalului Victor Babeș

„Instalația până la TIR se face de către firme autorizate – și această instalație este făcută de o firmă autorizată contractată de spital, de serviciul de sănătate al primăriei, deci nu este nimic care a fost făcut improvizat. Este autorizat, este făcut totul corect, stocatorul a fost adus special, iar acest TIR a funcționatluni de zile în Argeș până a ajuns aici, deci nu este un TIR care este pus în funcțiune pentru prima dată, și acum a funcționat, sâmbătă, duminică, astăzi până după-masă, fără probleme. Această creștere bruscă a presiunii trebuie să vedem cum s-a produs, dacă este o greșeală umană, dacă este o chestiune tehnică, care nu știm de ea acum, deci asta urmează să descoperim, dar de regulă presiunea ca să intre în TIR mai mare înseamnă că de undeva s-a dat drumul sau a crescut”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, luni seară, în conferința de presă de la Palatul Victoria.

Șeful DSU a mai menționat că „TIR-urile de la Terapie Intensivă sunt fabricate ca sa funcționeze în două modalități: una, total independentă,pe generator electric propriu și pe butelii de oxigen, pentru câteva ore”.

„O modalitate de funcționare pe o durata mai lungă, se conectează la curent din afara TIR-ului și se conectează la sursa de oxigen permanentă a spitalului.Acolo exista reductoare care controlează presiunea maximă care intra în TIR: Aceste reductoare exista si la ieșire din stocator și la intrare, bineînțeles. Presiunea nu trebuie să crească mai mult de 5,8. Astăzi la un anumit moment, această presiune a crescut peste 6 bari, de ce stabilește ancheta. Astăzi toate ventilatoarele, care sunt de fabricație americană, care nu sunt de calitate slabă,s-au oprit, colegii au lucrat să remedieze situația și să ventileze bolnavii pe balon, nu erau toți intubați. Au fost trimise și ambulanțe care să-i preia.Un reprezentat al firmei care intra ventilatoarele era în curtea spitalului, dar nu a dorit da intre în TIR și sa ajute. A preferat sa rămână afară și sa dea indicații”, a mai spus Raed Arafat.

Contractul cu firma care asigura întreținerea ventilatoarelor ar fifost încheiat de DSU, conform unor surse, iar firma respectivă ar fi Medist. Totodată, potrivit acelorași surse, mediculDSUcare se ocupa de partea tehnică nu ar fi fost niciodată prezent fizic la Spitalul Victor Babeș, toate indicațiile fiind date prin videocall. Singurul lucru modificat ar fi fost instalația electrică exterioară.

Urmăriți B1TV.ro și pe