Șerban Bubenek: Instalația de ventilație centralizată lipsește în 90% din spitalele românești. Singura cale de a împrospăta aerul acolo este să deschizi geamul din când în când (VIDEO)

Șerban Bubenek: Instalația de ventilație centralizată lipsește în 90% din spitalele românești. Singura cale de a împrospăta aerul acolo este să deschizi geamul din când în când (VIDEO)
Foto: 360medical.ro

Medicul Șerban Bubenek, președintele Societății Române de ATI, a explicat marți seară, într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Dosar de politician” de ce tragedii ca cele de la Spitalul Județean Piatra Neamț sau Institutul ”Matei Balș” pot avea loc și în alte unități medicale din România. Una dintre principalele probleme este aceea că spitale din țara noastră funcționează în clădiri vechi, iar în 90% dintre acestea nu există instalații de ventilație centralizată, ceea ce permite, printre altele, eliminarea surplusului de oxigen. În aceste condiții, ventilația din saloanele se face deschizând geamul.

Șerban Bubenek: În multe spitale nu este posibilă instalarea unui sistem de ventilație centralizată

”Nu pot să fac niciu fel de considerație cu privire la cauzele incendiilor de la Piatra Neamț sau de la «Balș». Am avertizat, în luările de poziție ale Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă asupta faptului că este oricând posibil, în spitalele românești, să se întâmple astfel de tragedii, mai frecvent decât în alte spitale din Europa, pentru că spitalele noastre sunt vechi, pentru că le lipsește, din construcție, instalația centrală de ventilație care are două roluri: în primul rând să împrospăteze aerul, deci să scoată și excesul de oxigen, și, de asemenea, să filtreze și germenii. Instalația de ventilație centralizată lipsește în 90% din spitalele românești. Sunt spitale vechi, construite în anii 1970. În câteva dintre spitale s-au mai pus, după anii 1990, centrale de ventilație și aer condiționat. Problema este că în multe spitale tavanele sunt foarte jos și nu permit astfel de instalații. (…) În multe spitale nu este posibilă instalarea în sălile de operație, nici în saloanele de terapie intensivă a acestor centrale de ventilație. Singura cale de a împrospăta aerul acolo este să deschizi geamul din când în când.

Această centrală poate să scoată afară și excesul de oxigen care poate apărea atunci când este folosit mult oxigen, concomitent, la foarte mulți bolnavi, și în secțiile ATI, dar mai ales în secțiile non-ATI în care sunt îngrijiți acești bolnavi și în care există niște prize de oxigen în perete. Dacă nu există această ventilație care este reglată de la bun început, de multe ori, concentrația de oxigen poate ajunge peste 23,5% până la 25% – astea sunt concentrațiile sub care suntem siguri că nu se întâmplă tragedii – peste 25% orice fel de flacără mică va produce un incendiu, iar peste 30% se produce o explozie, o combustie instantanee”, a explicat Șerban Bubenek.

Bubenek: Înainte de pandemia de coronavirus, lumea nu s-a confruntat cu această situație

În același timp, președintrele Societății Române de ATI a precizat că personalul medical nu s-a confruntat cu această problemă înainte de pandemia de coronavirus.

”Problema este că până la această pandemie lumea nu s-a confruntat cu această situație: mulți pacienți care au nevoie concomitent de debite mari de oxigen. În general, în terapia intensivă se folosesc debite de 4-5-6 litri de oxigen și chiar dacă ventilația se face deschizând geamul, nu se ajunge înăuntru la concentrații periculoase”, a mai spus Șerban Bubenek.

Ultima oră
17:41 - Sorin Grindeanu: Eliminarea taxei de pod la Cernavodă-Feteşti, pe agenda Parlamentului săptămâna viitoare. Dacă am renunța la taxă, ne-am duce în jos cu 30 de milioane de euro în bugetul CNAIR
17:14 - Vaslui: Un tânăr care suferă de depresie şi-a tăiat gâtul cu drujba. El a fost dus cu elicopterul SMURD la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, unde a fost operat
16:48 - Sorin Grindeanu: În România nu avem cotă unică, asta e o prostie / S-a convenit ca la anul să avem o discuție așezată, dacă merită să umblăm la sistemul fiscal
16:26 - Tânără cu dizabilităţi dintr-un centru din Vâlcea, cu fractură la un picior netratată de jumătate de an şi cu malnutriţie severă / Parchetul a deschis dosar penal
15:47 - Sorin Grindeanu: Judeţele Brăila şi Galaţi au nevoie rapid de sprijinul Guvernului, prin dezvoltarea infrastructurii de transport. Podul trebuie să fie dat în circulaţie până la sfârşitul anului viitor
15:22 - Austria are câini noi de pază
15:10 - Dragoș Săvulescu a devenit tătic cu ajutorul unei mame surogat. Mesajul consoartei fostului acționar
14:35 - Adrian Negrescu: Coșul de cumpărături de Crăciun, mai scump cu până la 40% fața de anul trecut. Vom mâncă mai puțin, la calitate mai slabă. Scumpirile vor continua (VIDEO)
13:41 - 18 orașe și 238 de localități înregistrează rate de incidență de peste 3 la mia de locuitori
13:19 - Starea de sănătate a lui Joe Biden este îngrijorătoare. Cu ce simptome se confruntă liderul american