CORONAVIRUS. Ministrul Muncii, noi date despre șomajul tehnic: ANOFM are un număr de 34.000 de solicităti de la companii, iar AJPIS a înregistrat 35.000 de cereri (VIDEO)

CORONAVIRUS. Ministrul Muncii, noi date despre șomajul tehnic: ANOFM are un număr de 34.000 de solicităti de la companii, iar AJPIS a înregistrat 35.000 de cereri (VIDEO)
Foto: gov.ro

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, luni, în cadrul ședinței de Guvern, că activitatea, atât la Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), cât și la Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) este în plină desfășurare pentru procesarea solicitărilor de șomaj tehnic din partea angajatorilor.

Toate solicitările de procesează online, a menționat Alexandru.

Câte compăanii au cerut șomaj tehnic pentru angajați

Potrivit ministrului Muncii, la nivel național, ANOFM are în acest moment un număr de 34.000 de solicităti de la companii pentru un număr de aproape 300.000 de angajați.

Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială au înregistrat până în acest moment puțin peste 35.000 de cereri.

‘Toate cererile sunt în prelucrare, iar atunci când avem rectificarea bugetară, ceea ce știu că se va întâmpla în curând, să se și proceseze plățile’, a menționat Ministrul Muncii.

Ce se întâmplă cu cererile de șomaj tehnic care nu au fost completate corect

Violeta Alexandru a mai spus că, în urma verificării colegilor săi a datelor primare primise de angajatori, s-a observat o întâmpinare a unor probleme legate de completare eronată a informațiilor.

Cei care nu au completat corect vor fi anunțați de angajați ai Ministerului Muncii cu privire la aceste greșeli, pentru ca angajatorul să aibă timp să rectifice documentele și să le trimită din nou.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Noi prevederi privind acordarea ajutorului pentru șomajul tehnic

Amintim că Violeta Alexandru a anunțat încă de luni dimineață noi prevederi privind acordarea ajutorului pentru șomajul tehnic.

Potrivit unei postări publice făcute pe contul său de Facebook, Alexandru spune că deja au fost aprobate două ordonanțe de urgență, iar acum este în lucru un nou act normativ.

„Am parcurs toate mesajele primite și pregătim completări la Ordonanțe pentru șomaj tehnic”, a spus ministrul.

Ministrul Muncii, discuții cu reprezentanții băncilor pentru trimiterea ajutorului de șomaj

Violeta Alexandru susține că a discutat cu băncile pentru a găsi o rezolvare pentru cei care au PFA și doar cont personal, știindu-se faptul că ajutorul de șomaj tehnic nu poate fi trimis în contul personal.

Astfel, cei care au PFA cu activitate afectată de criză și doar cont personal al celui care conduce, vor putea comunica exclusiv electronic cu băncile ale căror clienți sunt pentru a le deschide și unul pentru PFA.

‘Nu putem trimite bani publici în conturi personale. Mulțumesc băncilor care au fost receptive”, a transmis ministrul liberal.

De asemenea, aceasta a mai precizat că a integrat în noua propunere pentru Guvern clarificările de la Ministerul Justiției cu privire la activitatea avocaților.

‘Se va declara pe proprie răspundere’, a menționat ea.

Un milion de români, beneficiari ai șomajului tehnic

Amintim că Ministerul Muncii are o estimare de un milion de persoane care ar putea fi beneficiare ale ajutorului pentru șomajul tehnic.

Guvernul României va sprijini salariații angajatorilor aflați în șomaj tehnic

Guvernul Orban a anunțat că va sprijini firmele prin acordarea de șomaj tehnic angajaților, astfel ca economia națională să nu aibă prea mult de suferit.

Astfel, angajatorii care au salariați prin Contracte Individuale de Muncă (CIM) și pe care i-au înregistrat ca intrând în șomaj tehnic, se vor adresa Agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă din județul în care angajatorul are sediul social.

Celelalte persoane, care au alte forme de angajare (PFA, drepturi de autor etc.), se vor adresa Agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială din județul în care au înregistrat activitatea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)