Primăria Sectorului 1 întrerupe colaborarea cu proprietarul gropii de gunoi Iridex, după proteste ale locuitorilor față de poluarea cu gaze toxice

Primăria Sectorului 1 întrerupe colaborarea cu proprietarul gropii de gunoi Iridex, după proteste ale locuitorilor față de poluarea cu gaze toxice
Foto: Primăria Sectorului 1 / Facebook

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a anunțat că deşeurile din sector vor fi duse la Depozitul Ecologic Vidra. Decizia a fost luată după ce zeci de locuitori din zonă de nord a Capitalei au protestat, vineri dimineață, în fața primăriei, cerând ca autoritățile locale să nu prelungească concesionarea serviciului către firma Iridex, care administrează groapa de gunoi Chiajna. Oamenii s-a plâns în legătură cu mirosul insuportabil din nordul Capitalei emanat de actualul loc de depozitare a gunoiului. De asemenea, hotărârea a fost luată după discuții cu locuitorii, cu ONG-uri, cu deputați, consilieri generali și locali.

Pentru depozitarea gunoiului din Sectorul 1, Primăria are contract de 20 de ani cu patronii gropii Iridex, care ar expira pe 11 martie, informează G4Media.

”Groapa de Gunoi Iridex are capacitatea de stocare a deșeurilor depășită, poluează cu gaze toxice, dintre care cel mai des menționat de cetățeni este hidrogenul sulfurat, aflat în compoziția gazului de depozit provenit din fermentația deșeurilor”, a transmis Tudorache, printr-un comunicat.

De asemenea, Primăria Sectorului 1 susține că Autorizația de Mediu emisă pentru Groapa de Gunoi Iridex ar fi ilegală, pentru că administratorii acesteia nu au prevăzut un Fond pentru închidere și postînchidere, așa cum cere legea.

Prin urmare, a anunțat edilul, de săptămâna viitoare municipalitatea va depozita gunoiul la Vidra, nu la groapa de la Rudeni ce aparţine Iridex.

Groapa de gunoi Iridex aparţine lui Corneliu Pascu, fost senator al Partidului Conservator și cunoscut ca un apropiat al lui Dan Voiculescu. Administratorul gropii Iridex, Florin Pascu, este primul fiu al fostului senator, mai precizează G4 Media.