Alina Bădic și invitata sa ediția specială de sâmbătă seară a emisiunii „360 de grade”, dr. Laura Dospinescu, medic specialist reumatologie, au vorbit despre menținerea mobilității și despre cauzele care duc la scăderea ei.
„Fie că obosim mai repede, scăpăm lucruri din mână, urcăm mai greu scările sau pur și simplu ne ridicăm tot mai greu de pe scaun, înseamnă că avem probleme de mobilitate și o performanță musculară scăzută. Din păcate, toate aceste semne nu mai sunt specifice doar îmbătrânirii, recuperarea fiind cu atât mai dificilă atunci când suntem sedentari, imobilizați sau avem diferite afecțiuni, mai ales în contextul actual plin de incertitudini”, a spus Alina Bădic, în debutul emisiunii.
Întrebat despre cauzele de scădere a mobilității, dr. Laura Dospinescu a explicat: „Pentru a înțelege care sunt cauzele scăderii mobilității este important să aruncăm o privire asupra celor două elemente ale mobilității, elementul articular și cel muscular. Scăderea mobilității se datorează atât afectării articulare, cât și afectării musculare. De aceea, cele două afecțiuni, chiar dacă se preced una pe cealaltă, la un moment dat, în timp, ele ajung să co-existe. Afectarea articulară, a structurilor articulare, mergea mână în mână cu afectarea axului articular”.
„Asta va înseamna, în timp, afectarea musculaturii care intervine în mobilitatea articulară. Pe de cealaltă parte, afectarea musculară va avea impact asupra mobilității fiziologice articulare, cu suprasolicitarea elementelor articulare, care se vor deteriora, motiv pentru care este necesară o nutriție corectă atât a elementelor articulare, cât și a celor musculare, și trebuie inițiată cât mai precoce, eventual preventiv, să nu așteptăm să ajungem la probleme”, a continuat medicul.