Mașinile vechi vor fi interzise pe șosele, zonele de aer curat din Europa se dublează

Mașinile vechi vor fi interzise pe șosele, zonele de aer curat din Europa se dublează
Imagine de la un protest din București. Oamenii au cerut măsuri pentru protejarea mediului și a calității aerului. Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Zonele cu emisii scăzute, care cuprind acum 320 de orașe, se extind, în timp ce UE luptă împotriva urgenței sanitare cauzate de poluare. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, poluarea aerului este o „urgență de sănătate publică” responsabilă de peste 300 000 de decese premature pe an în UE.

Crește numărul de zone cu aer curat în toată Europa

Numărul de zone cu aer curat din Europa a crescut cu 40 % din 2019, forțând vehiculele mai vechi și mai poluante să fie scoase de pe șosele, potrivit unui nou studiu bazat pe datele UE.

Zonele cu emisii scăzute de noxe (LEZ) au fost introduse în prezent în 320 de regiuni urbane europene, iar această cifră ar trebui să crească din nou cu mai mult de jumătate, până la 507, până în 2025.

Toate cele 10 cele mai populare orașe turistice din Europa impun în prezent restricții pentru mașinile cu motoare pe benzină și diesel, iar în următorii trei ani se așteaptă reguli mai stricte în zonele cu emisii reduse existente, inclusiv în Londra, Paris, Bruxelles și Berlin.

Zonele cu aer curat s-au dovedit a fi o contramăsură eficientă. În Madrid, s-a observat o scădere cu 32% a concentrațiilor de NO2 după ce a fost introdusă o LEZ în 2018.

Italia se află în fruntea clasamentului european privind aerul curat, cu 172 de zone de aer curat declarate, față de 78 în Germania, 17 în Regatul Unit, 14 în Țările de Jos și 8 în Franța.
În Europa Centrală și de Est au fost înființate puține LEZ-uri, dar se așteaptă ca Polonia și Bulgaria să adauge noi zone în lunile următoare.

Până la 35 de ZEZ-uri sunt planificate în Europa până în 2030, 26 dintre acestea adresându-se exclusiv vehiculelor de livrare în Țările de Jos. Pentru același an sunt planificate zone mai mici fără poluare în părți din Paris, Copenhaga, Amsterdam, Barcelona, Berlin, Heidelberg, Milano, Oslo, Roma, Rotterdam, Varșovia, Birmingham, Liverpool și Greater Manchester.

Urmăriți B1TV.ro și pe