Părinții ar trebui să își lase copiii să se întrețină singuri, a declarat Adrian Bența, consultant financiar, marți, la Știrile B1 TV prezentate de Irina Petraru, acolo unde a comentat faptul că România se numără printre statele UE cu cele mai mari rate ale șomajului în rândul tinerilor, un capitol la care stau mai rău doar Spania, Grecia, Suedia și Italia.
Întrebat despre datele Eurostat, consultantul financiar român a explicat: „Dacă ne uităm la tendința evoluției vârstei populației, prin care, din păcate, cei care pleacă dintre noi sunt mai mulți decât cei care vin, există acest fenomen de îmbătrânire a populației și de scădere a noilor născuți. Răspunzând însă punctual la situația tinerilor care sunt în afara unui loc de muncă, aș spune eu că avem niște cauze nu numai neapărat economice, cât și de natură socială”.
„Am observat și am întâlnit foarte multe cazuri, în ultimul timp, în care tinerii care ar trebui să înceapă o activitate profesională sunt în continuare sprijiniți de părinți, sunt în continuare „ținuți în brațe” de părinți, astfel încât aceștia nu au o motivație să caute un job, să aibă banii dumnealor, să aibă veniturile proprii și să se întrețină, pentru că deja părinții fac eforturi mai multe. Aici este o problemă socială, spun eu, din cauza părinților care ar trebui să își lase copiii să decidă singură sau să se întrețină singuri”, a continuat Adrian Bența.
„Apoi mai există o problemă a sistemului de școlarizare. Sunt foarte multe meserii care se predau în școli care nu sunt regăsite în viața reală, sau, aș spune ea, e prea multă teorie, în școală, pe care noi nu o regăsim în practică, ceea ce face ca angajatorii care au nevoie de muncă calificată să nu găsească acea muncă calificată”, a mai spus el.
Adrian Bența susține că „statul român a avut și are în continuare astfel de metode de a stimula angajarea acestor tineri”.