Băncile din Europa afectate major de vânzarea acțiunilor unei bănci americane

Băncile din Europa afectate major de vânzarea acțiunilor unei bănci americane
sursă foto: captură YT

O vânzare dramatică a acțiunilor bancare americane s-a extins vineri asupra băncilor din Europa, unele dintre cele mai mari bănci din regiune înregistrând cel mai mare declin din ultimele nouă luni.

Episodul a subliniat vulnerabilitatea băncilor, multe dintre acestea fiind susținute de banii contribuabililor

Indicele bancar european STOXX a scăzut cu peste 4% și este pregătit pentru cea mai mare scădere de o zi, cu o descreștere mare pentru majoritatea creditorilor importanți, inclusiv HSBC, cu 4,5%, și Deutsche Bank, cu 7,9%.

Acțiunile UniCredit și Intesa Sanpaolo din Italia au scăzut, de asemenea, puternic.

Destabilizarea globală a acțiunilor bancare a fost provocată de faptul că Silicon Valley Bank, un partener bancar important pentru sectorul tehnologic din SUA, a fost nevoită să strângă capital proaspăt după ce a pierdut 1,8 miliarde de dolari prin vânzarea unui pachet de obligațiuni pentru a satisface cererile de numerar ale deponenților.

Neil Wilson, analist șef de piață la Markets.com, a declarat că acest episod ar putea fi „picătura care a umplut paharul” pentru bănci, după îngrijorările legate de dobânzile tot mai mari și de o economie americană fragilă.

Episodul a subliniat vulnerabilitatea băncilor, multe dintre acestea fiind susținute de banii contribuabililor (adică fonduri publice) în urma crizei financiare globale de acum mai bine de un deceniu.

Această prăbușire și consecințele economice ale pandemiei au determinat băncile centrale și guvernele să tipărească trilioane de dolari pentru a susține economia, dar acum încearcă să limiteze acest lucru.

Investitorii în acțiunile SVB nu au avut încredere că majorarea de capital va fi suficientă, având în vedere soarta tot mai proastă a multor startup-uri tehnologice pe care banca le deservește.

Directorul general al SVB, Gregory Becker, a sunat clienții pentru a-i asigura că banii pe care îi au la bancă sunt în siguranță, potrivit a două persoane familiarizate cu această chestiune, citate de Reuters.

Dar unele startup-uri și-au sfătuit fondatorii să își retragă banii de la SVB ca măsură de precauție, au adăugat sursele.

SVB Financial Group (SIVB), care are ca parteneri aproape jumătate din toate companiile de tehnologie și de sănătate din Statele Unite finanțate prin capital de risc, a fost nevoită să strângă capital după ce a vândut în pierdere o parte din portofoliul său de titluri de trezorerie americane pentru a acoperi o scădere rapidă a depozitelor clienților.

Acțiunile sale s-au prăbușit cu 60% joi, iar vineri au scăzut cu 46,6% în precomercializare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
07:49 - Simulare Bacalaureat 2023. Limba română, prima probă a elevilor de clasa XII-a
07:30 - Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă la Tel Aviv după ce premierul Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA