Cât costă viața într-o casă din panouri sandwich: „Uscăturile din pădure ne sunt suficiente ca să ne încălzim”

Cât costă viața într-o casă din panouri sandwich: „Uscăturile din pădure ne sunt suficiente ca să ne încălzim”
Cât costă viața într-o casă din panouri sandwich: „Uscăturile din pădure ne sunt suficiente ca să ne încălzim”, sursă foto: captură YT

De când cu avalanșa de scumpiri, mulți români se orientează spre viața simplă, în case mici, cât mai economice cu putință. Un astfel de exemplu vine din Bihor. Oana și Bogdan au dat viața de la oraș pe cea din vârf de deal, arată Digi24.

Singura factură care vine lunar este cea la energie electrică

Și-au construit o locuință din panouri sandwich, pe care au avut grijă să o izoleze cât mai bine. Acum, singura factură care vine lunar este cea la energie electrică. În medie, 150 de lei pe lună, în sezonul de iarnă.

Oana și Bogdan spun că au uitat de stresul facturilor din sezonul rece. Împreună cu cei doi copii locuiesc la țară, într-o casă de doar 60 de metri pătrați.

Oana Grecu – proprietar casă: „Mi-am dat seama locuind într-o casă mai mică, că nu ai nevoie de foarte multe lucruri. E foarte fain să îți ocupe puțin timp curățenia generală.”

O lună de iarnă îi costă, în medie, 150 de lei. Plătesc strict curentul electric. Apa o au din forajul propriu, iar căldura – de la soba cu lemne.

Bogdan Lerescu – proprietar casă: „Suntem bucuroși că am ajuns la un cost mic, dar încă se poate îmbunătăți, nu vrem să ne oprim aici, pentru că încă mai avem, chiar daca sunt mici, mai avem facturi. Am vrea să ajungem complet independenți.”

Casa este construită din pereți sandwich, izolați foarte bine

Orientarea spre sud-est, dar și geamurile uriașe permit razelor soarelui să încălzească și interiorul. Când temperaturile scad foarte mult, soba menține o temperatură de 21-22 de grade Celsius, cu doar o mână de lemne pe seară.

Bogdan Lerescu – proprietarul casei spune că doar din uscăturile pe care le au în pădure se pot încălzi pe perioada iernii. Oana Grecu – proprietar casă: „Câteodată ne este prea cald. În momentul în care arde foarte tare focul se face foarte cald, că de multe ori în maiou stau copiii.”

Pentru a deveni 100% independenți energetic, Oana și Bogdan vor să cumpere și un sistem de panouri fotovoltaice. Investiția se ridică la aproximativ 10 mii de euro.

Urmăriți B1TV.ro și pe