305 Unități de învățământ din România își desfășoara activitatea online. Noi date de la Ministerul Educației

305 Unități de învățământ din România își desfășoara activitatea online. Noi date de la Ministerul Educației
Foto: Pixabay.com

În prezent, 305 unități de învățământ din România își desfășoara activitatea în scenariul trei, cu participarea tuturor școlarilor și preșcolarilor la cursuri online, informează Ministerul Educației și Cercetării.

Desfășuarea activității unităților de învățămân, în cele trei scenarii

Potrivit informațiilor de la Ministerul Educației și Cercetării, citate de Agerpres, în prezent, în scenariul unu își desfășoara activitatea 12.945 de unități de învățământ din România. Scenariul unu participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară.

În scenariul doi, în țara noastră, își desfășoara activitatea 4.406 de unităţi de învăţământ. Scenariul doi presupune participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, respectiv revenirea parţială (prin rotaţie de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, scrie sursa citată.

Schimbarea scenariilor în școlile din România

Potrivit sursei citate, consiliile de administrație ale unităților de învățământ propun, adoptă și schimbă scenarii în funcție de analiza situației epidemiologice efectuată de către DSP-uri și de Institutul Național de Sănătate Publică, dar și de infrastructura și de resursele existente.

Totodată, Ministerul Educației și Cercetării reamintește că, potrivit ordinului comun al miniştrilor Educaţiei şi Cercetării şi al Sănătăţii nr. 5.487/1.494/01.09.2020, criteriul epidemiologic ce stă la baza stabilirii unui scenariu de funcționare a școlilor este rata incidenţei cumulate, respectiv: numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

„Hotărârile privind scenariul de funcţionare pe parcursul anului şcolar se actualizează săptămânal sau ori de câte ori este nevoie”, menţionează ministerul Sănătății, potrivit Agerpres.

Cursurile online, încurajate de medicul Virgil Musta

În contextul pandemiei de COVID-19, medicul Virsil Musta susține învățământul în regim online, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. Medicul infecționist la Spitalul “Victor Babeş” din Timişoara, încurajează și varianta cursurilor online, acolo unde situația o permite.

„Am înţeles că sunt şcoli care nu acceptă să se facă ore decât prin prezenţă. Nu cred că este înţelept şi nu cred că este bine. Omul trebuie respectat. Teama lui, frica lui poate fi justificată şi până nu avem nişte criterii foarte clare ca să vedem ce se întâmplă, fiecare trebuie să îşi asume responsabilitatea optării şi să nu intervenim foarte mult din exterior. Cred că avem acest drept, cel puţin în această perioadă, de a ne hotărî soarta şi riscurile. Eu cred că trebuie să fim echilibraţi. Avem un învățământ puternic și niște copii învățați. O societate solidă se bazează pe multă cunoaștere. Pe de altă parte, trebuie să asigurăm securitatea copiilor şi a familiilor acestora.”, a punctat medicul Virgil Musta.