A început testarea naţională pentru coronavirus. Adriana Pistol (INSP): Vom ști procentul persoanelor care au trecut prin infecție

A început testarea naţională pentru coronavirus. Adriana Pistol (INSP): Vom ști procentul persoanelor care au trecut prin infecție
Foto: Inquam Photos / George Călin

Testarea națională pentru coronavirus a început cu județul Ialomița și municipiul București. Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, a declarat că eșantionul este calculat foarte bine, participă doar persoanele care și-au dat consimțământul, testele nu sunt cele rapide, ci dintre cele avansate, iar la final autoritățile sanitare vor ști procentul românilor care au trecut prin infecție. Rezultatele campaniei de testare vor fi transmise decidenților politici, care vor pregăti răspunsul țării la valul al doilea al epidemiei.

Adriana Pistol: După testarea națională pentru coronavirus vom ști procentul românilor care au trecut prin infecție

Adriana Pistol, directoarea Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național pentru Sănătate Publică, a explicat ce se va întâmpla cu testarea națională pentru coronavirus, începută deja în Ialomița și București.

„Noi credem că la sfârșitul lunii august o să avem încheiate recoltările și cea mai mare parte din rezultate la dispoziție. Vom ști separat pe care fiecare grupă de vârstă, care este procentul persoanelor care a trecut prin infecție și vom ști de asemenea și pe regiuni, cele 8 regiuni ale României, care este procentul persoanelor care au trecut prin infecție. Testarea nu e un test rapid, e cea mai avansată metodă la acest moment”, a declarat Adriana Pistol, citată de Digi24.

Care sunt persoanele testate pentru COVID-19

La această campanie națională de testare pentru depistarea coronavirusului participă oamenii care ajung în spitale cu diverse afecțiuni, cei care prezintă simptome și sună la 112 ori sunt identificați de medicii de familie și cei incluși în anchetele epidemiologice.

Platforma în care sunt raportate datele despre COVID-19 este administrată de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

„Sistemul informatic este conexat cu baza de date de la Evidența Populației ca să fie asigurată corectiudinea datelor. Spre exemplu, dacă există o persoană introdusă în sistem, care deja a fost băgată pe baza CNP-ului, când se încearca reintroducerea acesteia, aplicația semnalează ca deja există persoana și astfel avem date corecte”, a declarat Cătălin Chirca, purtător de cuvânt al STS.

Nelu Tătaru: Studiul de seroprevalență ne va arăta rata de imunizare a populației României

La începutul lunii iunie, Ministerul Sănătății a finalizat Ordinul privind efectuarea Studiului de seroprevalenţă a infecţiei SARS-CoV-2, pe teritoriul României. Acesta va stabili gradul de răspândire a infecţiei în rândul populației.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat luna trecută, pentru B1 TV, că un al doilea val de infectări s-ar putea produce după 15 octombrie, iar studiul de seroprevalență va arăta gradul de imunizare a populației: „Dacă e să ne luăm după niște evaluări, ne gândim după 15 octombrie, odată cu răcirea vremii, să apară. Studiul de seroprevalență pe care îl facem în această vară ne va arăta și rata de imunizare a populației și poate previziona și un viitor val și amploarea acestuia”.

„O transmitere comunitară nu se termină deodată, rămâne o vreme în populație. Am spus de la începutul pandemiei să ne obișnuim să petrecem vara cu virusul. Dacă el se transmite într-o viteză mică, atunci e controlabil și e ca o umanizare. N-o să putem opri la zero numărul de cazuri noi, dar căutăm să-i vedem efectul benefic, acea imunizare”, a mai explicat Tătaru, la acea vreme.

Ultima oră
23:54 - Dan Barna: Fie PNL vine cu o altă propunere de premier și discutăm posibilitatea revenirii la guvernare, fie PNL rămâne alături de Florin Cîțu și echipa câștigătoare merge alături de Marcel Ciolacu
23:45 - SPD, peste CDU la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
23:36 - Șeful celei mai vechi firme de recrutare a stârnit discuții aprinse în online. Ce sondaj a făcut pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex să-și pună un cerculeț verde pe rever, să fie vizibil de la distanță”
23:11 - Carmen Negoiță și iubitul politician se căsătoresc! Vedeta a făcut anunțul în direct: „Mi-a dat o cutie mare cu un cadou de ziua mea…”
22:38 - Ianis Hagi câștigă sume impresionante din contractele de publicitate. Cât încasează anual fotbalistul lui Glasgow Rangers
22:16 - Val de frig în România. Directoarea ANM, detalii importante despre cum va fi vremea în zilele următoare
21:53 - Noua conducere a PNL a fost aleasă oficial. Florin Cîțu: Au fost două zile lungi, dar importante pentru viitorul partidului (VIDEO)
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”