A treia localitate plasată în carantină – Oraşul Făget din judeţul Timiş, sub restricţii 14 zile din cauza numărului mare de infectări cu coronavirus

A treia localitate plasată în carantină - Oraşul Făget din judeţul Timiş, sub restricţii 14 zile din cauza numărului mare de infectări cu coronavirus

Orașul Făget și satele aparținătoare Bichigi, Temerești și Colonia Mică vor fi plasate în carantină din cauza numărului mare de infectări cu coronavirus. 47 de persoane au fost testate pozitiv aici, iar ele au intrat în contact cu multe altele. Asta a determinat autoritățile să ia în calcul instituirea carantinei. Decizia a fost luată prin vot de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș. Măsura carantinării va intra în vigoare duminică, începând cu ora 19.00. Deja sunt plasate în carantină localitatea Gornet, din județul Prahova, și localitatea Cartojani din județul Giurgiu.

Timiș: Orașul Făget și satele Bichigi, Temerești și Colonia Mică, în carantină 14 zile

Potrivit Prefecturii Timiș, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a decis duminică, prin vot, instituirea carantinei zonale în orașul Făget și în satele aparținătoare Bichigi, Temerești și Colonia Mică.

Hotărârea a fost luată pentru că în aceste zone au fost înregistrate deja 47 de contaminări cu SARS-CoV-2, iar persoanele testate pozitiv au intrat în contact direct cu multe altele.

Comitetul aluat decizia și ținând cont de propunerea Direcției de Sănătate Publică Timiș și de avizul Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Combatere al Bolilor.

Măsura carantinării va intra în vigoare duminică, ora 19.00, și va fi valabilă 14 zile.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş a mai decis să împuternicească primarul şi Consiliul Local al oraşului Făget să ia măsuri pentru a asigura funcţionarea serviciilor de protecţie şi asistenţă socială, funcţionarea corespunzătoare a serviciilor de utilităţi publice, precum şi aprovizionarea cu alimente de bază pentru persoanele fără susţinători sau altă formă de ajutor şi care nu se pot deplasa de la locuinţă/gospodărie.

În perioada carantinei, sunt permise intrarea și ieșirea pentru:

  • transportul de marfă
  • persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor; persoanele care susțin examene de admitere la facultate
  • persoanele care locuiesc în zona carantinată și desfășoară activitate profesională în afara zonei carantinate, cu prezentarea unui document care să ateste activitatea profesională;
  • persoanele care realizează activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare
  • deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea unei persoane, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
  • urgențe medicale.

Gornet și Cartojani, în carantină din cauza răspândirii accelerate a infecției cu coronavirus

În acest moment, în carantină sunt deja localitatea Gornet, din județul Prahova, și localitatea Cartojani, din județul Giurgiu.

Dar autorităţile din Gornet au atacat în instanţă ordinul de carantinare a unui sat al comunei şi i-au cerut şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, o analiză urgentă a cazurilor din zona respectivă.

De asemenea, ele au cerut şi obligarea DSU la plata sumei de 500.000 de euro ca daun, în condiţiile în care peste 450 de persoane au rămas fără locuri de muncă.În schimb, DSU a transmis că în ordinul de carantină este prevăzută permisiunea intrărilor sau ieșirilor persoanelor pentru diverse activități, inclusiv pentru a merge la muncă.

12 localități din județul Argeș sunt monitorizate în vederea unei posibile instituiri a carantinei. Localitățile Crizbav și Teliu din județul Brașov sunt și ele în atenția autorităților.

Urmăriți B1TV.ro și pe