Activiștii ecologiști de la Just Stop Oil au aruncat supă de roșii pe tabloul „Floarea-soarelui” al lui Van Gogh

Activiștii ecologiști de la Just Stop Oil au aruncat supă de roșii pe tabloul Floarea-soarelui al lui Van Gogh
În videoclip, cineva poate fi auzit strigând "O, Doamne" în timp ce supa atinge pânza, iar o altă persoană strigă "Unde e paza?" în timp ce supa se scurge pe podea, surs[ foto: captura YT

Protestatari ecologiști au aruncat vineri supă de roșii peste tabloul „Floarea-soarelui” al lui Vincent van Gogh de la National Gallery din Londra, în cea mai recent protest de „acțiune directă” care vizează opere de artă.

Acțiunea în care sunt implicați activiștii vrea să pună capăt implicării guvernului britanic în insudtria de petrol și gaze

Galeria a precizat că protestatarii au provocat „daune minore la ramă, dar pictura este nevătămată”.
Just Stop Oil urmărește să pună capăt implicării guvernului britanic în petrol și gaze și a organizat o serie de proteste.

Poliția metropolitană din Londra a declarat că ofițerii săi au arestat doi protestatari din cadrul grupului pentru daune penale și violare de domiciliu în formă agravantă după ce aceștia „au aruncat o substanță peste un tablou” la galeria din Trafalgar Square și s-au lipit apoi de un perete.

Galeria Națională a declarat că cei doi protestatari au aruncat o „substanță roșie” pe tablou. Sala a fost golită de vizitatori și a fost chemată poliția, a adăugat aceasta.

O înregistrare video postată pe Twitter de Damien Gayle, corespondentul de mediu al cotidianului The Guardian, și redistribuită de grupul de eco-activism, arată două femei purtând tricouri cu sloganul „Just Stop Oil” (Stop petrolului) care aruncă cutii de supă în tablou.

După ce se lipește de perete, una dintre activiste strigă: „Ce valorează mai mult, arta sau viața?”
„Sunteți mai preocupați de protecția unui tablou sau de protecția planetei și a oamenilor noștri?”, întreabă ea.

Mesajul protestului este „Alege viața în locul artei”

În videoclip, cineva poate fi auzit strigând „O, Doamne” în timp ce supa atinge pânza, iar o altă persoană strigă „Unde e paza?” în timp ce supa se scurge pe podea.

Într-un comunicat, Just Stop Oil a precizat că mesajul protestului este „Alege viața în locul artei”.
Grupul de activiști a precizat că tabloul are o valoare estimată de 84,2 milioane de dolari.

Galeria Națională precizează pe site-ul său că tabloul semnat din 1888 a fost achiziționat de galerie în 1924.
Galeria a numit lucrările „printre cele mai emblematice și mai iubite opere ale lui Van Gogh”.

Atacul a avut loc la o săptămână după ce ministrul britanic de interne Suella Braverman a lansat o amenințare la adresa protestatarilor care, potrivit acesteia, folosesc „tactici de gherilă” pentru a aduce „haos și mizerie” în rândul publicului.

„Fie că sunteți Just Stop Oil, Insulate Britain sau Extinction Rebellion, depășiți o limită atunci când încălcați legea – și de aceea vom continua să vă punem în spatele gratiilor”, a spus ea.

Urmăriți B1TV.ro și pe