Adriana Pistol (INSP), despre explozia de cazuri COVID din Capitală: Se petrece în fiecare weekend, nu are legătură cu vreun congres sau partid / Am putea depăși 20.000 de infectări/zi în toată țara (VIDEO)

Adriana Pistol (INSP), despre explozia de cazuri COVID din Capitală: Se petrece în fiecare weekend, nu are legătură cu vreun congres sau partid / Am putea depăși 20.000 de infectări/zi în toată țara (VIDEO)

Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), a declarat, marți, că România ar putea înregistra chiar și peste 20.000 de infectări cu coronavirus pe zi.

„Știm că deja de două saptamâni am declarat transmitere comunitară, ceea ce ne face să credem că (tulpina Delta) este tulpina dominantă. În ultimele trei săptămâni, din toate probele secvențiate, nu am mai vazut un alt tip de tulpină. Nu e de mirare ca numărul e în creștere”, a declarat Pistol.

Adriana Pistol, despre raportările cazurilor de COVID-19 din Capitală

„În mod sigur, o parte din aceste 11.000 de cazuri (înregistrate marți la nivel național) vin din urmă, din weekend. Pentru noi ne certifică că ce am prognozat pe octombrie e foarte aproape sa se împlinească și există riscul să se depășească”, a mai spus medicul.

Întrebată şi cum vede explozia de cazuri COVID din Bucureşti şi faptul că autorităţile nu au răspuns din ce perioadă au fost cele 1.400 de cazuri nealocate, Adrian Pistol a răspuns: „Este ceva ce se petrece în fiecare wekend, pentru noi, ca epidemiologi, nu are legătură cu niciun partid. În fiecare weekend numărul de teste care se efectuează de laboratoare este mai mic. Se efectuează luni cele mai multe şi automat le vedem astăzi că este marţi, ce s-a întâmplat în cursul zilei de luni. Nu este primul weekend în care se întâmplă aşa ceva”.

„Din punct de vedere epidemiologic, dacă doriţi să vedem efectele unei aglomerări, le vom vedea în decurs de 14 zile, aşa cum se întâmplă la toate evenimentele care au fost organizate în toate judeţele. Aşteptăm întotdeauna să vedem după 14 zile, asta este incubaţia bolii. Garantat nu de sâmbătă de până luni poţi să produci acest număr de cazuri”, a mai afirmat Adriana Pistol.

Declarațiile vin în contextul scandalului care a izbucit după ce PNL a decis să organizeze congres cu 5.000 de membri, în spațiu închis, în plin val 4 al pandemiei. Mai mult, cu câteva zile înainte, numărul de infectări cu coronavirus raportat în București a scăzut brusc. După congres, însă, numărul de infectări raportat a explodat.

Există, astfel, suspiciuni că numărul de infectări la nivelul Bucureștiului a fost intenționat prost raportat, în contextul congresului PNL. Liberalii au primit o amendă de doar 10.000 de lei pentru modul în care s-a desfășurat congresul.

Ultima oră
23:58 - Guvernul se va reuni luni pentru a remedia situația școlilor private. Dan Vîlceanu: Se mai întâmplă asemenea lucruri. E fost o eroare, pur și simplu
23:43 - Gabriela Firea: PNL a pierdut alegerile, dar pune condiții. Noi nu suntem umbrela lor / Nu e adevărat că eu, Grindeanu și Tudose împingem PSD la guvernare (VIDEO)
23:21 - Anca Dragu: Întâlnirea de luni Ciucă – Cioloș nu e una de negociere. PNL şi PSD împing spre un cabinet minoritar. USR nu susține un astfel de guvern
22:52 - Loteria de Vaccinare, a patra extragere săptămânală. Care e numărul câștigător al marelui premiu de 100.000 de lei
22:35 - CSM: Noile restricţii anti-COVID nu se aplică instanţelor şi parchetelor
22:24 - Florin Roman (PNL): Am refuzat o eventuală intrare în Guvern acum a PSD / Sper ca la USR să nu găsim oameni care ne înjură toată ziua pe noi și pe președintele Iohannis sau care ne acuză că ne-am luat cu X sau cu Y (VIDEO)
21:54 - Accesul în sediile ANAF se va face doar cu certificat verde COVID, începând de luni
21:40 - Cristian Diaconescu (PMP), despre criza politică: Partidele stau cu ochii pe sondaje și sunt mai specialiste în ce trebuie să facă ceilalți (VIDEO)
21:17 - Protest în Capitală. Oamenii manifestează împotriva restricțiilor și vaccinării (VIDEO)
20:56 - Valeriu Gheorghiţă: Rata de acoperire vaccinală e de 40% la populaţia adultă. Până la sfârşitul anului, sperăm să atingem pragul de imunizare colectivă prin vaccinare