Ai băut și te-ai urcat la volan: dacă scapi de închisoare, află lista muncilor în folosul comunităţii pe care le poți presta

Ai băut și te-ai urcat la volan: dacă scapi de închisoare, află lista muncilor în folosul comunităţii pe care le poți presta
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Consumul de alcool înainte de a conduce autovehiculul poate avea urmări tragice. În cazul când inconștiența șoferului este depisată la timp în trafic de vigilența oamenilor legii, acesta se poate alege cu câțiva ani de închisoare în condițiile în care analizele medicale, cazierul pătat sau constatările polițiștilor nu pot convinge magistrații pentru o pedeapsă mai blândă.

În varianta „optimistă”, șoferul prins sub influența alcoolului la volan poate primi, în lipsa unui cazier „pătat”, o condamnare cu supendare și muncă neremunerată în beneficiul comunității.

Un caz elocvent referitor la acest subiect, relatat de Ziarul de Iași, explică unde și în ce constau aceste munci în folosul comunității.

Jurnaliștii ieșeni de la publicația amintită dau exemplul unui șofer băut care a fost condamnat să curețe cartofi ori să participe la fabricarea conservelor pentru sezonul rece.

Câteva pahare de țuică pot face diferența între pușcărie și libertate

Suceveanul Dumitru C., conform sursei amintite, își luase permisul de conducere la începutul lui octombrie 2021 iar după doar trei săptămâni, s-a deplasat, alături de iubita sa, la niște cunoștințe din Hârlău. A continuat cu un grătar la părinții femeii, „udat” cu niște paharele de țuică.

Deși băut, Dumitru s-a încurajat să se suie la volan iar, la miezul nopții, Opelul său a atras ușor atenția polițiștilor de pe DE 58, pe direcția Scobinți – Hârlău, întrucât circula haotic, cu luminile stinse, conform publicației citate. Pentru că alcoolul amplifică dorințenele dar anulează performanțele, după cum spune o glumă românească, acesta a fost la un pas să se ciocnească cu cea a oamenilor legii însă și-a continuat drumul în ciuda semnalelor sonore și luminoase pornite în urmărirea sa.

În apropierea pieței din Hârlău, polițiștii l-au blocat. Dumitru a refuzat însă, să deschidă geamul obligând echipajul de la Rutieră să-l scoată cu forța și să-l încătușeze.

Ca în multe alte scenarii bine-cunoscute, au urmat înjurături la adresa oamenilor legii însă norocul lui Dumitru a fost că nu s-a opus testării cu etilotestul, fapt care i-ar fi mărit pedeapsa. Rezultatul: de 2,15‰ alcool în sânge. Necazurile însă de-abia începeau, a urmat stresul și cheltuiala din instanțe.

Muncile nu necesită pregătire: de la văruit la dat cu mătura sau preparare de conserve

Ziarul de Iași menționează că lipsa antecedentelor și recunoașterea faptei au determinat magistrații Judecătoriei Hârlău să-i aplice o pedeapsă relativ ușoară: de doar un an și șase luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de trei ani, pe parcursul căreia Dumitru va trebui  să presteze muncă neremunerată în beneficiul comunității, fie la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, sau la Complexului de Recuperare Blijdorp.

Magistrații au stabilit lista activităților pe care le-ar putea efectua bărbatul, care după aburii alcoolului, se poate considera fericit că a scăpat de pușcărie: „activităţi administrativ gospodăreşti: plantare, îngrijire, recoltare plante grădină, livadă şi sera centrelor, preparare conserve pentru sezonul rece, muncă necalificată la bucătărie; întreţinerea spaţiilor verzi din incinta instituţiei; vopsitul gardurilor; văruitul pomilor; curăţenie în curţile centrelor, curăţenie în camere, băi, spaţii comune, spaţii personale ale beneficiarilor”.

Urmăriți B1TV.ro și pe