Ajuns în Belgia, pacientul ars din Constanța a fost depistat cu trei bacterii. Înainte să fie transferat în străinătate, el trecuse prin trei spitale din România

Ajuns în Belgia, pacientul ars din Constanța a fost depistat cu trei bacterii. Înainte să fie transferat în străinătate, el trecuse prin trei spitale din România
foto: Pixabay

Pacientul ars din Constanța a ajuns în Belgia, după ce a fost plimbat prin trei spitale din România, iar medicii din Belgia l-au evaluat și primele analize au arătat că bărbatul este infectat cu trei bacterii.

Medicii din Belgia au descoperit trei bacterii la pacientul ars din Constanța, care trecuse anterior prin trei spitale din România

Pacientul a ajuns în blocul operator al spitalului din Belgia și a fost evaluat de medicii de acolo, care au constatat după primele analize că a ajuns la ei cu trei bacterii. Încă nu se știe despre ce bacterii este vorba, dar nici de unde le-a luat, în contextul în care bărbatul, în vârstă de 52 de ani, a fost plimbat în ultimele zile prin trei spitale din România – la Spitalul Județean din Constanța, apoi la Iași și în cele din urmă la Spitalul Floreasca din Capitală, potrivit Digi 24.

Pacientul suferise arsuri pe mai mult de 50% din suprafața corpului.

Echipa medicală din Belgia a precizat că i se vor efectua analize suplimentare și nu este exclus să descopere mai multe bacterii.

Pacientul ars a fost transportat în regim de urgență în Belgia cu o aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale. Pe parcursul zborului, starea sa a fost monitorizată de specialiști din cadrul SMURD și Ministerului Apărării. Misiunea umanitară a Forțelor Aeriene Române a fost aprobată deaprobată de ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, în urma solicitării Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, potrivit MApN.

Inițial, misiunea fusese planificată pentru miercuri, dar a fost amânată pentru joi din cauza condițiilor meteo nefavorabile. În cele din urmă, zborul a fost efectuat vineri, când aeronava a decolat din Baza 90 Transport Aerian.

Ce a spus Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv, despre situația pacientului ars

Despre cazul pacientului ars a vorbit în direct pe B1 TV și Eugen Iancu, tatăl unui tânăr care a murit în urma incendiului de la clubul Colectiv, pe numele său Alexandru Iancu. Eugen Iancu intra în legătură directă în contextulincendiului de vineri dimineață de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală.

„Am să vă vorbesc despre cazul cu pacientul de la Iași. De fapt de la Constanța, mutat în Iași, care de o săptămână așteaptă transferul. Victima a plecat în străinătate datorită presiunilor făcute de noi, de familie asupra celor care se ocupă de transport, iar de transport și tot ce înseamnă secțiile acelea din spital unde vedem că scrie Urgență, acelea nu mai țin de Ministerul Sănătății. Tot ține de Arafat. Nu se întâmplă nimic în țara asta fără semnătura lui Arafat. Dacă Arafat nu vrea ca un pacient să plece sau să plece în anumite condiți sau cu un anume avion, nu pleacă. Noi avem un pacient care de joia trecută, de vineri e stabil continuu și nu s-a putut pleca pentru că de undeva se dorea ca acest pacient să plece în anumite condiții, cu un anumit avion”,a declaratEugen Iancu, președintele Asociației Colectiv.