Alegeri prezidențiale: Numărul alegătorilor înscriși pe listele electorale permanente este de 18.284.326

Alegeri prezidențiale: Numărul alegătorilor înscriși pe listele electorale permanente este de 18.284.326
Foto: voceatransilvaniei.ro

Românii își aleg, duminică, președintele. Sâmbătă, Autoritatea Electorală Permanentă(AEP) a informat că la data de 31 octombrie 2014, dată limită pentru tipărirea copiilor de pe listele electorale pentru alegerile prezidențiale din 2 noiembrie, numărul total al alegătorilor înscriși pe liste este 18.284.326 alegători, relatează Agerpres.

„Foarte important este faptul că, față de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă pe această temă, copiile de pe listele electorale permanente cuprind 18.284.326 alegători (18.296.567 cetățeni români cu drept de vot înscriși în listele electorale permanente la data de 14 octombrie 2014, valabile pentru 2 noiembrie)”, precizează AEP, într-un comunicat.

Listele electorale permanente se întocmesc pe localități și cuprind toți cetățenii cu drept de vot care domiciliază în localitatea pentru care ele au fost întocmite, potrivit mențiunilor din actele de identitate emise de statul român.

Au drept de vot  cetăţenii care au împlinit 18 ani. Aceştia îşi vor putea exprima opţiunea doar în baza unui act de identitate valabil.

Alegătorii din Bucureşti care nu au sau deţin un act de identitate expirat se pot adresa serviciilor de evidenţă a populaţiei, care vor avea program prelungit în această zi. (Detalii AICI).

Alegătorii care în ziua votării se află în altă localitate decât cea de domiciliu, pot vota la orice secţie de votare din ţară, numai după ce declară în scris şi pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acest tur de scrutin. (Detalii AICI)

În privinţa românilor din străinătate aceştia îşi pot exprima opţiunea, la fel ca şi cei din ţară, în intervalul orar 7 – 21, la secţiile de votare puse la dispoziţie de autorităţi.

Românii aflaţi în străinătate vor avea la dispoziţie 294 de secţii pentru a vota la alegerile prezidenţiale de duminică. (Detalii AICI)

Primii care își vor putea exercita dreptul de vot sunt românii din Noua Zeelandă (Auckland), în cursul serii de sâmbătă, ora locală 20:00 (07:00 ora României), iar ultimii care se vor prezenta la urne sunt românii de pe coasta de vest a Statelor Unite. Aceștia vor ajunge la vot în cursul dimineții de luni, ora 07:00 ora României (ora 21:00 ora locală).