Alexandru Rafila, despre raportul privind decesele COVID-19: Asistăm la o lipsă de asumare și poziționare clară, tranșantă, sinceră față de cetățeni (VIDEO)

Alexandru Rafila, despre raportul privind decesele COVID-19: Asistăm la o lipsă de asumare și poziționare clară, tranșantă, sinceră față de cetățeni (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a vorbit, pentru B1 TV, despre modul în care a fost prezentat astăzi, în Parlament, de către Ioana Mihăilăraportul privind deceseleCOVID-19 din România.

”S-ar putea să fim aproape de o închidere temporară a acestei chestiuni pentru că în mod evident se încearcă mușamalizarea întregii povești. Mie mi se părea mult mai simplu și onest încă de la început, din data de 13 mai, să facă în cadrul conferinței de presă precizări privind modul de introducere al datelor, cine a avut responsabilități, cine a intervenit asupra acestor platforme din parteaMinisterului Sănătății.

Lumea cred că aștepta o clarificare mai ales că așa zisul semnal de alarmă a fost tras de domnul Vociulescu, după ce a aflat că a fost demis, iar doamna Mihăilă era secretar de stat în Ministerul Sănătății. Dacă ne uităm pe raportul respectiv, vedem că cele mai mari abateri de la standardadică diferențele între alertems și cealaltă platformă în care datele erau introduse pe bază de CNP, au fost între 1 decembrie-31 martie și acum aflăm că greaua moștenire afectează Ministerul Sănătății și transparența datelor.

Mi se pare aceeași lipsă de asumare. Din păcate, exercițiul pe care l-a făcut Vlad Voiculescu în cele 4 luni de mandat este reluat încet, încet și asistăm la o lipsă de asumare și poziționare clară, tranșantă, sinceră față de cetățeni încât Minsiterul Sănătății să marcheze puncte de încredere în fața publicului. E important pentru că ne dorim o campanie de vaccinare de succes ori un minister al Sănătății lipsit de credibilitate nu cred că va sprijini această campanie și doamna ministru nu cred că este într-o poziție foarte convenabilă nici din punct de vedere al experienței, nici cum abordează problema.”, a declarat Alexandru Rafila, în cadrul emisiunii”Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ioana Mihăilă:Am decis să prezint datele din raport în cel mai transparent mod, așa cum am decis și să fac public raportul

”Am decis să prezint datele din raport în cel mai transparent mod, așa cum am decis șisă fac public raportul. Această comisie a fost înființată după ce au fost evidențiate diferențe între numărul de decese raportate în cele două baze de date, Alerte MS și Corona Forms. Din comisia care a realizat raportul fac parte reprezentanți ai Ministerului, membrii ai Institutului Național de Sănătate Publică, membri ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și Departamentului pentru Situații de Urgență, iar comisia a beneficiat de asistența tehnică a unui reprezentant al Serviciului de Telecomunicații Speciale.

La începutul pandemiei, Organizația Mondială a Sănătății a introdus noi coduri de boală pentru COVID, inclusiv pentru decesele determinate de COVID. În martie 2020, în România s-au dezvoltat următoarele instrumente pentru profesioniști: metodologia de supraveghere, redactată de Institutul Național de Sănătate Publică, care conținea setul minim de date pentru raportarea imediată la DSP a cazului suspect, inclusiv pentru deces, și schemele de raportare a cazului suspect pentru furnizorii de servicii de sănătate. Acestea s-au revizuit periodic.

Toate metodologiile prevăd raportarea imediată, telefonic, la DSP a deceselor înregistrate la cazuri suspecte, probabile sau confirmate cu COVID-19.

Tot în primele luni de pandemie s-au constituit platformele de raportare Corona Forms și Alerte MS. Utilizatorii Corona Forms sunt Ministerul Sănătății, INSP, DSP, laboratoarele care fac testarea și unitățile sanitare. Platforma Corona Forms include raportări caz cu caz, zilnice, individuale, verificabile cu CNP. Platforma Alerte MS este o platformă cu date de tip agregat, numeric.

Comunicările zilnice privind persoanele decedate au avut la bază informațiile din Corona Forms. Conform raportului comisiei, aceasta apreciază că, în România, sursa oficială de raportare și clasificare a deceselor pe cauze este certificatul medical constatator al decesului”, a precizat Ioana Mihăilă în fața aleșilor.