Alina Gorghiu, implicată într-un tun imobiliar: Cum a pierdut Institutul Lemnului un teren de 31 milioane euro, din cauza unei datorii de 3,5 milioane euro la stat

Alina Gorghiu, implicată într-un tun imobiliar: Cum a pierdut Institutul Lemnului un teren de 31 milioane euro, din cauza unei datorii de 3,5 milioane euro la stat
Foto: cotidianul.ro

În ciuda atacurilor publice, copreședinta PNL, Alina Gorghiu, și premierul Victor Ponta au un punct comun. Deși liberala îl atacă pe premier, nici ea nu este departe de afaceri dubioase. Diferența este că Dan Șova și Victor Ponta fac obiectul unor dosare penale, pe când Alina Gorghiu apare doar în raportul de anchetă din 2009 al Corpului de Control al Primului-Ministru și în câteva articole de presă, notează Evenimentul Zilei.

Mai precis, în urmă cu zece ani, Institutul Național al Lemnului (INL) avea datorii de 3,5 milioane de euro la bugetul de stat și se pusese sechestru. Miza imobiliară era imensă, institutul fiind situat în zona Barbu Văcărescu, lângă IPJ Ilfov și Hotel Caro, terenul avâjnd aproape două hectare. În 2007, un studiu de evaluare arăta că valoarea imobiliară a acestuia ajungea la 31 milioane de euro.

Banii datorați de INL statului trebuiau recuperați de AVAS, la conducerea căruia se afla Teodor Atanasiu în anul 2007, iar instituția era reprezentată din punct de vedere juridic de o societate de avocatură din care făcea parte și Alina Gorghiu.

În același an, 2007, a apărut un om de afaceri, Baaklini Said, care a plătit datoriile INL fără să existe un contract juridic sau de alt fel între entități. Acesta a apărut ca om de afaceri la începutul anilor ’90, dar a fost implicat în contrabandă, returnări ilegale de TVA, fraude, privatizări. În octombrie 2013 a fost trimis în judecată de DNA și a rămăs definitiv fără cetățenia română.

Astfel, afaceristul libanez a devenit deținătorul creanței și a cerut INL restituirea banilor sau executarea prin trecerea în proprietatea sa a unor active (imobile și teren). EVZ scrie că toată acțiunea avea girul juridic al avocaților INL, iar nimeni de la AVAS nu a tresărit la o asemenea privatizare.

În ceea ce o privește pe liberală, Gorghiu nu mai făcea parte din cadrul societății de avocatură, ci era consilierul președintelui AVAS, Teodor Atanasiu, instituție care s-ar fi putut opune acestei împroprietăriri „pe șest”.

Potrivit unui raport al Corpului de Control din 2009, „AVAS a încheiat în perioada 2007-2008 cu SCA Gorghiu, Pop şi Asociaţii un număr de patru contracte de asistenţă juridică a căror valoare a onorariului achitată de AVAS a fost de 53.000 euro + TVA, conform notei FN primite de la DGJ a AVAS”.

La sfârșitul lunii aprilie 2008, înainte ca cei din conducerea INL să îi acorde lui Baaklini calitatea de creditor, aceeași casă de avocatură încheie și cu INL un contract de un an pentru asistență juridică, cu girul AVAS. Astfel, pe 05.05.2008, SCA Gorghiu, Pop și Asociații insistă că noul creditor al institutului este persoana fizică Baaklini Said, cel care plătise datoriile INL către buget. La AVAS, factori de decizie erau Teodor Atanasiu și consiliera sa Alina Gorghiu.

În schimb, afaceristul, pentru a intra în posesia banilor sau a activelor institutului, a deschis un proces care a fost câștigat prin lipsa avocaților de la SCA Gorghiu, Pop și Asociații, reprezentanții INL, de la proces.

„Conform menţiunilor făcute în dispozitivul sentinţei comerciale nr. 9950/29.09.2008 pronunţată în dosarul nr. 28129/3/2008, SCA Gorghiu, Pop și Asociații, ca apărător al INL, nu s-a prezentat în data de 29.09.2008 la Tribunalul București Secția a VI-a Comercială, când au avut loc dezbateri și s-au formulat concluziile pe fond, admițându-se cererea formulată de Baaklini Said, în defavoarea INL”, potrivit raportului Corpului de Control din 2009.

Odată cu sentința tribunalului, casa de avocatură a înaintat o cerere de anulare, însă a fost respinsă.

La scurt timp, Teodor Atanasiu a fost schimbat de la conducerea AVAS, iar noul președinte, Mircea Ursache, le-a ordonat reprezentanților AVAS în Consiliul de Administrație al INL să rezilieze contractul de asistență juridică cu SCA Gorghiu, Pop și Asociații.

Libanezul și-a cesionat drepturile litigioase din procesul de recuperare a banilor achitați către firma SC BCS Secure Investments SRL, societate care își avea sediul în același imobil cu firma sa, SC Libarom Agri SRL.

Cesionara era un off-shore unde acţionari sunt două persoane juridice, Potts Enterprises Ltd., din Nicosia (Cipru), şi Scottsdale Business Corporation, din Panama, fiind administrată de Bocoș Alexandra Claudia, purtător de cuvânt al Autorității Naționale pentru Tineret, în perioada guvernării liberale.

După anul 2011, litigiul dintre cele două tabere a fost blocat din cauza declanşării procesului de insolvență a Institutului Național al Lemnului.

În prezent, nici Societatea Civilă de Avocați Gorghiu, Pop și Asociații nu mai există. Ea a apărut în declaraţiile de interese ale Alinei Gorghiu până la sfârşitul lui 2012. Apoi, din 2013, co-preşedintele PNL și-a deschis Cabinet Individual de Avocat Gorghiu Alina Ştefania.

Ultima oră
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)