Ambasadorul Adrian Zuckerman, în vizită de rămas bun la Palatul Victoria: Ce a discutat cu premierul Florin Cîțu

Ambasadorul Adrian Zuckerman, în vizită de rămas bun la Palatul Victoria: Ce a discutat cu premierul Florin Cîțu
Captură Video - U.S. Embassy Bucharest / Facebook

Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a efectuat, marți, o vizită de rămas-bun, la Palatul Victoria, unde s-a întâlnit cu premieru Florin Cîțu. Alături de diplomatul american, la întrevederea cu șeful guvernului a participat și Adjunctul Șefului Misiunii Diplomatice, David Muniz, care va deveni „Chargé d’Affaires” începând din 20 ianuarie, odată cu plecarea lui Zuckerman, se arată într-un comunicat de presă al Ambasadei SUA la București.

AdrianZuckerman, întrevedere cu Florin Cîțu: Ambasadorul, în vizită de rămas bun la Palatul Victoria

Adrian Zuckerman, David Muniz și Florin Cîțu au discutat despre cooperarea bilaterală cu privire la mai multe proiecte, precum și despre continuarea consolidării Parteneriatului Strategică dintre România și Statele Unite ale Americii.

”În timpul întrevederii, cei trei au discutat despre progresele din ultimul an în relația bilaterală și despre continuarea cooperării în cadrul a numeroase proiecte, inclusiv cel referitor la centrala nucleară de la Cernavodă.

Prim-ministrul i-a mulțumit Ambasadorului Zuckerman pentru implicarea sa în relația bilaterală și a adăugat că așteaptă cu interes să lucreze cu domnul Muniz. Domnul Muniz l-a asigurat pe Prim-ministru că relația româno-americană va rămâne una strânsă sub conducerea Administrației Biden și și-a exprimat interesul cu privire la continuarea consolidării Parteneriatului Strategic”, se mai arată în comunicatul citat.

Așadar, după data de 20 ianuarie, Adrian Zuckerman nu va mai fi ambasadorul SUA în România. Pe 11 ianuarie, acesta a fost primit în vizita de rămas bun și de către ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

În cadrul întrevederii, ”a fost exprimată satisfacția comună pentru cooperarea în domeniul apărării și securității, inclusiv prin semnarea unei Foi de parcurs privind cooperarea în domeniul apărării între România și Statele Unite pe o perioadă de 10 ani, care formalizează prioritățile strategice bilaterale și asigură cadrul pentru dezvoltarea capacităților și nivelului de pregătire militară. MinistrulBogdan Aurescua reiterat, în acest context, importanța extinderii prezenței militare americane în România”,a transmis MAE, printr-un comunicat de presă.

Adrian Zuckerman a fost decorat de președintele Klaus Iohannis

De asemenea, luni, Adrian Zuckerman a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce.

Șeful statului a declarat atunci că în mandatul său, diplomatul american a contribuit în mod substanțial la consolidarea Parteneriatului Strategic.

„Aprofundarea și extinderea Parteneriatului strategic dintre România și SUA constituie unul dintre pilonii de bază ai politicii externe și de securitate a țării noastre. Îndeplinirea acestui deziderat s-a reflectat pe deplin, domnule ambasador, în activitatea dvs. Contribuția substanțială pe care ați avut-o la consolidarea parteneriatului strategici e evidențiată de progresele înregistrate în ultimul an și de proiectele bilanterale importante din domeniul securității și apărării, precum și din cel economic și al cooperării energetice”, a spus Klaus Iohannis.