Angajaţii de la Metrorex rămân cu creşterea salarială de 18% decisă în plină pandemie și criză economică. Hotărârea aparține Tribunalului Bucureşti și nu e definitivă

Angajaţii de la Metrorex rămân cu creşterea salarială de 18% decisă în plină pandemie și criză economică. Hotărârea aparține Tribunalului Bucureşti și nu e definitivă
Foto: Metrorex / Facebook

Tribunalul Bucureşti a respins ca inadmisibilă solicitarea directorului general al Metrorex SA, Ştefan Paraschiv, privind suspendarea Contractului Colectiv de Muncă, document ce prevedea o creştere a salariilor 18% în plină pandemie și criză economică. Decizia poate fi atacată cu apel, informează Agerpres.

Sindicatul Liber din Metrou (USLM) a susținut că salariaţii de la metrou nu au beneficiat de muncă la domiciliu sau de zile libere suplimentare, asemenea altor categorii de angajați. În plus, ei au asigurat mobilitatea urbană, pentru buna funcţionare a economiei.

Cătălin Drulă, despre situația Metrorex: Rămâne la fel personalul, rămân la fel salariile – asta e matematic imposibil

La finele lunii martie, Cătălin Drulă, ministrul USR-PLUS al Transporturilor, declara că Metrorex va ajunge în insolvenţă dacă sindicatele nu acceptă fie o renegociere a creşterilor salariale, fie disponibilizări. Drulă a insistat că veniturile companiei nu acoperă cheltuielile.

„Legat de salarizare şi de personal, s-a bătut cu cărămida în piept domnul Rădoi ( șeful sindicatului) că nu se schimbă nimic, rămâne la fel personalul, rămân la fel salariile. Asta este matematic imposibil. Contabil imposibil. Pentru că, în bugetul prevăzut, veniturile Metrorex nu acoperă plata salariilor la nivelul actual pentru angajaţii actuali. Aşa că există doar variante matematice simple: ori se acceptă de către angajaţi o renegociere şi eventual acea creştere de 18% să nu mai aibă loc sau să aibă loc în viitor, eşalonat, ori se ajunge la disponibilizări, ori mai există şi varianta a treia, care este din punctul meu de vedere, cel mai puţin fericită, dar dacă nu există înţelegere, se va ajunge acolo, şi anume insolvenţa”, a explica ministrul Cătălin Drulă, la acea vreme.

Ulterior, Ion Rădoi a avertizat că angajaţii Metrorex ar putea protesta din nou oricând dacă salariile vor fi tăiate sau vor exista disponibilizări.