ANM: Cod roșu de caniculă, în România. Fenomene meteo extreme

ANM: Cod roșu de caniculă, în România. Fenomene meteo extreme
Foto: Pixabay.com

Cod roșu de caniculă în România, anunțat de ANM. Avertizarea este valabilă pentru joi și vineri, 24 și 25 iunie,în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei. Acestea vor fi cuprinse între 39 și 41 de grade, iar în nord-vest între 35 și 38 de grade. În cursul nopții valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20-24 de grade, a anunțat ANM miercuri, 23 iunie.

În sud-vestul și centrul țării, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfort termic accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade în Oltenia și între 35…37 de grade în cea mai mare parte a Transilvaniei. Valorile nocturne nu vor coborî, în general, sub 20…22 de grade. Județele vizate sunt Dolj, Olt, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Sibiu, Hunedoara, Alba, Mureș, Cluj și Bistrița Năsăud.

ANM: Ploi torențiale în zonele montane și pe arii restrânse

Pentru restul țării, în zona Moldovei, Bucovina, Dobrogea, Muntenia și estul Transilvaniei va fi în vigoare cod calben pentru temperaturi ridicate.În zilele de joi și vineri, 24 și 25 iunie,valul de căldură va cuprinde toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În Muntenia, Dobrogea, Moldova și estul Transilvaniei maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nu vor coborî sub 20 de grade.

Nu vom scăpa nici de ploi.În zonele montane și pe arii mai restrânse în restul țării, mai ales după-amiaza și seara, vor mai fi perioade cu instabilitatea atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și căderi de grindină.