Vremea nefavorabilă are efecte dezastruoase asupra producției de miere. Apicultorii susțin că “recolta” din 2016 scade la mai puțin de jumătate față de media ultimilor ani.
„Producția de miere de anul acesta va fi sub 50%, în jur de 45% din media ultimilor ani. Cel puțin aceasta este estimarea noastră efectuată în toate județele. Chiar dacă s-a făcut salcâmul în Moldova, în restul țării nu s-a făcut. Chiar dacă s-a făcut floarea-soarelui în sud, în alte părți a fost distrusă de secetă, iar teiul a fost doar pe suprafețe mici. La mierea de salcâm producția a fost afectată în proporție de 80% — 90%, la rapiță de peste 80%, iar la floarea-soarelui și tei s-a făcut 40 — 45% dintr-o producție normală. În plus, mulți apicultori nu s-au mai deplasat în pastoral pentru că nu au mai avut bani. Din estimarea noastră pe care am primit-o din teritoriu nu cred că vom sări anul acesta de o producție de 8.000 — 9.000 de tone de miere”, a declarat pentru Agerpres președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.
Chiar și în aceste condiții, apicultorii spun că mierea nu va lipsi de pe piață pentru că există stocuri din anii trecuți, iar prețurile vor rămâne aceleași.
În plus, românii nu sunt mari consumatori de miere, mai spune Fetea.
Totodată, acesta susține că apicultura este într-un „grav pericol” anul acesta deoarece familiile de albine au scăzut dramatic, iar apicultorii sunt secătuiți din cauza cheltuielilor făcute pentru a asigura hrana și a ține albinele în viață. Deși ACA a făcut numeroase adrese la Ministerul Agriculturii pentru obținerea unui sprijin financiar, deocamdată apicultorii nu au primit nimic în pofida promisiunilor privind acordarea unui ajutor de 15 lei pe stup.