Arestările au ajuns la ANAF: Consilier superior, trimis preventiv după gratii pentru o mită de 1,8 milioane euro

Arestările au ajuns la ANAF: Consilier superior, trimis preventiv după gratii pentru o mită de 1,8 milioane euro
Foto: ticklethewire.com

Un înalt funcţionar din cadrul ANAF, reţinut, miercuri, pentru 24 de ore, a primit mandat de arestare pentru 29 de zile, fiind acuzat că, în decurs de patru ani, a pretins mită de 1.800.000 de euro. Alături de acesta a mai fost arestat preventiv şi un avocat din Baroul Bucureşti.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au anunţat, miercuri, că efectuează cercetări penale faţă de un înalt funcţionar din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Este vorba despre Adrian Nicolae Gavrilă, consilier în direcţia Generală Coordonare Inspecţie Fiscală din cadrul ANAF. Alături de el, mai este cercetat şi Marius Cătălin Stăncescu, avocat din Baroul Bucureşti. Cei doi sunt acuzaţi de trafic de influenţă în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, „în perioada 2007-2008, inculpatul Gavrilă Nicolae-Adrian, în calitate de consilier în cadrul ANAF, a primit de la un denunţător suma de 120.000 de euro pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul ANAF asupra cărora avea influenţă, pentru a nu se recurge la blocarea conturilor firmei la care denunţătorul era acţionar”.

„În cursul anului 2008 inculpatul Gavrilă Nicolae-Adrian a pretins de la acelaşi denunţător suma de 400.000 euro pentru a interveni pe lângă o persoană cu funcţie de conducere la Administraţia Naţională a Vămilor, pe lângă care lăsase să creadă că are influenţă, astfel încât să fie efectuat transferul unei cantităţi de 960 tone tutun din România în Italia, fără plata accizelor aferente. În cursul lunii noiembrie 2010, inculpatul Gavrilă Nicolae-Adrian a pretins suma de 200.000 euro pentru a interveni pe lângă aceeaşi persoană cu funcţie de conducere la Administraţia Naţională a Vămilor, în vederea ridicării sechestrului de pe tutunul aflat în porturile Constanţa şi Giurgiu”, se mai arată în rechizitoriu.

Vezi aici acuzațiile care îi sunt aduse lui Nicolae Gavrilă

Stăncescu, 10% din mită

În august 2009, avocatul şi consultantul financiar Marius Cătălin Stănescu a primit, de la acelaşi denunţător, suma de 50.000 de euro, pentru a interveni pe lângă comisari din cadrul Gărzii Financiare – Comisariatul General, pe lângă care a lăsat să se creadă că are influenţă. Un an mai târziu, în noiembrie 2010, Stăncescu a pretins denunţătorului suma de 30.000 de euro din care a primit 21.000 euro pentru aceeaşi favoare.

„În cursul lunii noiembrie 2010, inculpatul Stăncescu Marius-Cătălin a acceptat promisiunea denunţătorului ca prin intermediul său să se remită suma de 1.000.000 euro unei persoane din conducerea ANAF, pretinzând pentru sine, în contul intervenţiei, un procentaj de 10%. În schimb, denunţătorul urma să înfiinţeze o fabrică de ţigarete care să funcţioneze clandestin, ferită de controalele ANAF”, mai precizează procurorii DNA.

Credit de 200.000 euro de la persoană fizică

Potrivit declaraţiei sale de avere, Adrian Nicolae Gavrilă deţine un teren intravilan de 156,837 mp şi un apartament de 110,83 mp, ambele obţinute anul trecut. Tot atunci, Gavrilă a contractat un credit de 200.000 de euro de la o persoană fizică, având scadenţa în anul 2030.

Salariul încasat anul trecut de la ANAF de către Adrian Nicolae Gavrilă se ridică la suma de 44.511 lei.

Cele două persoane anchetate au fost prezentate, miercuri, în faţa Curţii de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Magistraţii au decis să dea curs acestei solicitări, astfel că cei doi inculpaţi îşi vor petrece următoarele 29 de zile după gratii.

Vezi aici acuzaţiile care îi sunt aduse lui Marius Stăncescu