Arhiva fostului SIPA ar putea fi desecretizată (VIDEO)

Arhiva fostului SIPA ar putea fi desecretizată (VIDEO)
Foto: timpolis.ro

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a pus în dezbatere publică un proiect de lege care să permită inventarierea arhivei SIPA şi accesarea şi distribuirea documentelor de interes public către autorităţile competente.

"La nivelul Ministerului Justiţiei s-a apreciat că ar fi necesară emiterea unui nou act normativ, cu aceeaşi valoare, care să constituie temei pentru desigilarea arhivei fostei D.G.P.A., inventarierea acesteia, accesarea documentelor de interes pentru justiţiabili şi distribuirea, respectiv predarea documentelor către autorităţile competente" se arată în proiectul postat pe site-ul ministerului Justiţiei.

Potrivit notei de fundamentare, măsura este necesară pentru că în arhiva fostei Direcții Generale de Protecție şi Anticorupție sunt documente care pot ajuta în unele procese aflate pe rolul instanţelor.

"De la data desfiinţării D.G.P.A. şi până în prezent au fost înregistrate la Ministerul Justiţiei o serie de solicitări fie din partea societății civile – de clarificare a acestui aspect, fie din partea unor justiţiabili – motivați de necesitatea probării cererilor adresate unor instanțe judecătorești în exercitarea drepturilor lor, de punere la dispoziţie a unor documente din arhiva fostei D.G.P.A., fără ca aceste solicitări să poată fi legal soluţionate, la acel moment, datorită lipsei de temei legal" arată nota de fundamentare a legii.

Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie a fost înfiinţat în 1991, ca structură în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, şi trebuia să urmărească faptele din penitenciare. În 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al justiţiei, a trecut SIPA în subordinea MJ, pentru ca structura să se ocupe şi de protecţia magistraţilor.

Şapte ani mai târziu, în 2004, a devenit, prin Hotărâre de Guvern, Direcţia Generală de Protecţie şi Anticorupţie. DGPA a fost desfiinţată doi ani mai târziu, prin decizie luată de ministrul justiţiei de atunci, Monica Macovei, care susţinea că ministerul nu are nevoie de un serviciu secret.

Arhiva fostului Serviciu Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie ar putea fi desecretizată

#DIRECT_ONE_yzizml#

Tags: