Avizul epidemiologic și adeverința pentru orele de sport nu mai sunt necesare în noul an școlar

Avizul epidemiologic și adeverința pentru orele de sport nu mai sunt necesare în noul an școlar
Sursa foto: Freepik

Avizul epidemiologic de intrare în colectivitate și adeverința medicală pentru orele de educație fizică nu mai sunt necesare în anul școlar 2022-2023.

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie aduce la cunoștință că acestea nu mai sunt necesare, potrivit legii, încă de anul trecut, și speră să nu mai existe solicitări din partea părinților sau a unităților de învățământ.

Avizul epidemiologic de intrare în colectivitate nu mai este necesar

​În fiecare an, la începerea școlii, părinții nu știu dacă e nevoie să ceară medicului de familie o adeverință medicală un aviz epidemiologic care să permită copilului să intre în colectivitate.

Prin urmare, părinții nu vor mai sta la ușile medicilor de familie la începutul anului școlar, ci doar atunci când își înscriu copilul la grădiniță sau la școală, potrivit unui Ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației, publicat în Monitorul Oficial.

Ce trebuie să știi despre avizul epidemiologic

  • Avizul epidemiologic este un document medical, eliberat în urma unui consult medical, necesar doar antepreşcolarilor şi preșcolarilor, doar la creșă și grădiniță, doar pentru absențe mai mari de trei zile pe parcursul anului şcolar.
  • Avizul epidemiologic nu este necesar după vacanțe elevilor sau preșcolarilor din şcoli și grădinițe! Doar creşele pot solicita aviz epidemiologic după vacanță pentru antepreşcolari.
  • La începerea anului şcolar nu sunt necesare nici analize medicale, decât în cazul creşelor.
  • Referință legislativă: ordinul MS nr. 438/2021, Anexa 16, ultima frază – „La revenirea din vacanță NU se va solicita preşcolarilor şi şcolarilor aviz epidemiologic.”
  • Elevii claselor primare, gimnaziale și de liceu nu au nevoie de aviz epidemiologic în nici o situație. Absențele școlare din motive medicale se motivează doar cu adeverința medicală, fără aviz epidemiologic.

De asemenea, adeverinţele pentru educaţie fizică au fost eliminate și ele de la începutul anului şcolar precedent, amintește Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.

 Iulian Cristache, președinte EDUPAR, despre adeverința medicală

„Având în vedere sesizările primite din partea mai multor părinți, înainte de începutul acestui an școlar, și constatând o lipsă de cunoaștere sau de respectare a dispoziții legale, atât din partea unor profesori/directori, cât și din partea unor părinți, Federația Națională a Părinților – EDUPART reamintește următoarele:

Avizul epidemiologic se solicită doar la intrarea în colectivitate (prima înscriere într-o unitate de învățământ). Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației nr. 438/4.629/ 2021 privind asigurarea asistenței medicale a preșcolarilor, elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar și studenților din instituțiile de învățământ superior pentru menținerea stării de sănătate a colectivităților și pentru promovarea unui stil de viață sănătos, stabilește în Anexa 16 documentele medicale necesare la înscrierea în fiecare ciclu de învățământ și precizează, în mod expres, faptul că: „La revenirea din vacanțe NU se va solicita preșcolarilor şi elevilor aviz epidemiologic”.

Utilizarea auxiliarelor didactice (caiete de lucru, culegeri etc), în cadrul procesului educativ la clasă, se poate face DOAR cu aprobarea părinților, prin achiziționarea voluntară, fie în mod individual, fie în mod colectiv prin intermediul asociațiilor de părinți, acolo unde există”, a tdeclarat Iulian Cristache.

Urmăriți B1TV.ro și pe