BEC aruncă pisica la Externe: Nu există impedimente legale pentru organizarea de noi secţii în străinătate. Competenţa e a MAE

BEC aruncă pisica la Externe: Nu există impedimente legale pentru organizarea de noi secţii în străinătate. Competenţa e a MAE

Ministerul Afacerilor Externe putea să deschidă noi sectii de vot în străinătate pentru turul doi, dar nu a făcut-o, se arată într-un comunicat trimis de Biroul Electoral Central. Reprezentanții BEC au oferit cadrul legal necesar, dar chiar şi aşa, ministerul a decis păstrarea numărului actual de secții.

Biroul Electoral Central a arătat într-un comunicat că organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate este de competenţa exclusivă a MAE.

Totul în baza unei hotărârii care a fost emisă de BEC pe 4 noiembrie, după întâlnirea dintre reprezentanţii celor două instituţii. Precizarea Biroului Electoral Central vine dupa ce Titus Corlățean a anunțat vineri că ministerul pe care îl conduce nu va deschide noi secții de votare în diaspora. Asta în ciuda numeroaselor cereri venite de la românii din ţări precum Franța, Marea Britanie, Italia Germania sau Spania, unde există comunităţi mari.

„BEC a adoptat o decizie și o hotărâre. Acea hotărâre nu confirmă o bază juridică, potrivit legii  și asta a fost conduita juridică a MAE în toate ciclurile. Această hotărâre nu permite înfiintțarea de noi secții”, a explicat ministrul de Externe.

BEC a explicat însă că hotărârea interpretează legea 370/2004 în sensul în care sintagma „aceleași liste de alegători” de la primul tur se referă la secțiile de votare din țară. Altfel spus, numărul secțiilor de votare din străinatate nu poate fi conectat cu listele de vot.

Ministrul Titus Corlăţean a anunţat alte măsuri pentru ca toţi românii din străinătate să voteze, cum ar fi mărirea numărului de cabine de vot, de ștampile, dar și mărirea numărului de angajați.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale mii de români din diaspora nu au putut vota. Cele 294 nu au fost suficiente pentu ca toţi cei plecaţi peste hotare să-şi exercite acest drept.