Școlile din București aflate în reabilitare ar intra în scenariul roșu. Restul unităților de învățământ, în scenariul galben / Șeful DSP București: Nu am fost informat în acest sens / Inspectoratul Școlar: Este exclus să fi făcut vreo propunere

Școlile din București aflate în reabilitare ar intra în scenariul roșu. Restul unităților de învățământ, în scenariul galben /  Șeful DSP București: Nu am fost informat în acest sens / Inspectoratul Școlar: Este exclus să fi făcut vreo propunere
Foto: Pixabay

UPDATE, 9 septembrie, ora 17.00: Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București a negat, de asemenea, că instituția a propus ca toate unitățile de învățământ din București să înceapă anul școlar urmând scenariul roșu. Aceasta a explicat că Bucureștiul se încadrează în scenariul galben, potrivit analizelor făcute de DSP. În prezent școlile sunt așteptate să trimită propunerile privind modul în care se încadrează acestui scenariu, urmând ca DSP sau Inspectoratul Școlar să avizeze propunerile școlilor. Mai departe vor fi trimise la Comitetul pentru Situații de Urgență, întrunit la prefecctură care va lua decizia finală.

“Este exclus ca Inspectoratul Școlar să fi făcut o astfel de propunere (intrarea școlilor din Bucureștiîn scenariul roșu). Am spus pe toate căile că respectăm Ordinul comun care spune că pe data de 7 septembrie DSP face o depoziție legată de situația epidemiologică a localității, pe care a făcut-o. A dat ca rată a îmbolnăvirii 1,12. Conform acestei rate, Bucureștiul se încadra în scenariu 2. Școlile urmează până pe data de 10 să trimită propunerile pentru scenariul 2, și fiecare cum se încadrează în acest scenariu, să ne explice faptic cum se încadrează. Inspectoratul Școlar și echipele de DSP sunt aici și vor aviza aceste propuneri dacă îndeplinesc rigorile. După care, de la noi aceste propuneri vor pleca la Comitul pentru Situații de Urgență întrunit la Prefectură și de la ei vor primi aprobarea finală în data de 10. Acesta este circuitul de lucru al acestui fapt. În niciun caz nu recomandăm noi ceva. La fiecare 14 zile DSP face aceste depoziții și în funcție de acestea noi ne încadrăm într-un scenariu sau altul”.

UPDATE, 9 septembrie, ora 16.40: Șeful DSP a precizat pentru B1.RO că nu a fost înștiințat cu privire la o decizie care să vizeze intrarea tuturor școlilor din București pe scenariul roșu. Acesta a precizat pentru B1.RO că propunerea de bază este ca școlile să urmeze scenariul galben

„Nu am fost informat în acest sens de această decizie. Rămâne în vigoare acest scenariu doi pentru că 1,12 este rata incidenței cumulate a infecțiilor și ar fi putut fi pusă în discuție doar situația aceasta că trei sectoare sunt sub unitare și puteau să adopte un scenariu și alte trei suntîn zona 1-3 a ratei de incidență și în această situație se putea discuta.Dar trebuie să vedem ce vor hotărîconsiliile de adminsitrație ale unităților școalre acesta este punctul de plecare al analizei. În funcție de condițiile identificate de colegii din structurile de învățământ și apoi în funcție de inspectoratul școlarmunicipal vom putea să decidem mai bine ce avizăm sau ce nu avizăm. S-ar putea ca unele consilii să supraliciteze, să considere că au toate condițiile asigurate. Sunt totuși peste 500 de instituții vizate, deci un vol mare de analiză”, a declarat șeful DSP București.

UPDATE, 9 septembrie, ora 16.30: Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, a declarat că în scenariul roșu se vor în cadra doar școlile aflate încă în curs de reabilitare.

”Preponderent, școlile vor intra în scenariul galben și în scenariul roșu vor intra doar școlile care sunt în reabilitare, care nu dau posibilitatea, din punct de vedere fizic, copiilor să intre, pentru că nu sunt terminate. Am verificat la Inspectorat, ca să mă conving”, a declarat Iulian Cristache în cadrul aceleiași emisiuni.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a declarat miercuri, într-o intervenție în cadrul emisiunii ”Se întâmplă acum”, că ar exista recomandarea ca începând de luni, întreaga Capitală să intre în scenariul roșu privind începerea noului an școlar.Scenariul roșu presupune învățământul online pentru toți elevii. Criteriul epidemiologic în baza căruia școlile vor stabiliscenariulde urmat este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi de infectare cu coronavirus din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.Astfel, scenariul roșu se va aplica în localitățile unde rata de incidență este mai mare de 3.

Întregul București ar putea intra în scenariul roșu privind începerea noului an școlar

”Se recomandă și, până la urmă, fiecare ia decizia pe care o consideră. Se recomandă cod roșu. Asta e informația pe care am primit-o de dimineață. Dar trebuie să vedem, mai avem câteva zile. Luni, jumătate era verde, jumătate – galben, apoi s-a transformat în galben și acum se recomandă roșu. Eu sunt pregătit pe orice variantă din cele trei. Astăzi am început distribuția de tablete, sper ca până la sfârșitul acestei săptămâni să ajungă tabletele la fiecare părinte pentru că la școală a ajuns astăzi jumătate, mâine sau poimâine vine cealaltă jumătate din necesarul fiecăruia. După aceea, conducerile școlilor trebuie să cheme părinții să ridice tabletele”, a declarat primarul Sectorului 1.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Potrivit datelor transmise, luni, de Ministerul Sănătății, sectoarele 1, 2 și 6 erau în scenariul galben, iar sectoarele 3, 4 și 5 se încadrau în cel verde.

Ulterior, Inspectoratul Școlar al Municipiului Bucureștia anunțat că toate sectoarele Capitalei se încadrează în scenariul 2 privind deschiderea anului școlar, adică scenariul galben.

Trei scenarii posibile pentru revenirea elevilor la cursuri în contextul pandemiei de coronavirus

Scenariul verdepresupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.Scenariul galbenprevede participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor dn clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Scenariul roșu implică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități sau lecții online.

Ultima oră
22:45 - SPD, avans fragil față de CDU la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
22:38 - Ianis Hagi câștigă sume impresionante din contractele de publicitate. Cât încasează anual fotbalistul lui Glasgow Rangers
22:16 - Val de frig în România. Directoarea ANM, detalii importante despre cum va fi vremea în zilele următoare
21:53 - Noua conducere a PNL a fost aleasă oficial. Florin Cîțu: Au fost două zile lungi, dar importante pentru viitorul partidului (VIDEO)
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”
20:25 - Comuniștii au câștigat alegerile locale din Graz. Surpriză în orașul austriac care avea același primar de aproape două decenii
19:54 - Alegeri federale Germania, rezultate exit-poll: Social-democrații sunt pe prima poziție, cu un avans fragil față de CDU
19:49 - Cristian Diaconescu: Angela Merkel iese cu capul sus. A fost o susținătoare a atenției pentru Europa de Est, iar pe noi, românii, în anumite momente ne-a ajutat efectiv (VIDEO)