Stresul poate avea un impact dramatic în viața reproductivăa oamenilor. Cei mai multi medici și psihologi care lucreazăîn acest domeniu au întâlnit bărbați care au fost temporar sterili dupa ce au fost diagnosticati cu AZOOSPERMIE(incapacitatea de a produce spermă) sau femei care temporar au pierdut interesul în intimitate sexuala dupăce au fost diagnosticate cu factor de sterilitate feminină. Sentimentele despre fertilitatea noastra sunt incluse în sentimentele despre sexualitate.
Conform studiilor de specialitatecauzele infertilitățiisunt:
– 30 % cauze de naturămasculină
– 30 % cauze de naturăfeminină
– 10 % combinate
– 25 % inexplicabile ( psihologice/ emoționale)
– 5 % alte cauze
Putem vorbi de oinfertilitate de natura psihologică, atunci când nu sunt identificate cauze anatomice sau fiziologice înurma efectuării analizelor de specialitate, potrivit consiliere-psihoterapie.ro
“Când vorbim de infertilitate, vorbim despre viaţa intimă a unui cuplu. Cauzele infertilităţii sunt diferite: feminine, masculine, mixte sau necunoscute. Este necesar ca viitorii părinţi să facă analizele medicale înainte de a aduce un copil pe lume. Există infertilitate provocată de afectarea trompelor, de anovulaţie, din cauza endometriozei. De asemenea, inflamaţiile produse de gonoree, chlamidia, mycoplasma, HPV, etc. prezintă un risc crescut al infertilităţii”, este de părerepsihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.
Un cuplu din şase este afectat de infertilitate, iar natalitatea a atins un prag scăzut, este îngrijorătorul semnal de alarmă tras de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Agitația cotidiană și stilul de viațămodern au un impact devastator asupra fertilității barbatilor. Cercetatorii ne avertizeazăcăsanatatea este în pericol încă din perioada intrauterină,asta duce ca șa perioada adultășansele de a deveni parinți să scadă semnificativ.
Alimentația necorespunzatoare din timpul sarcinii, prezența chimicalelor în alimentale consumate și băute zilnic, viciile precum fumatul, sau consumul de alcool conduc la probleme ale aparatului de reproducere care în final duce la infertilitate. S-a realizat un studiupe animale, dar cercetatorii de la Universitatea Edinburgh spun căacelași lucru se întamplăși la oameni.
"Studiul aratăcă nu existăun singur factor care contribuie în mod izolat la dezvoltarea acestor anomalii, ci este vorba de o combinație între stilul de viațăși factorii de mediu care împreunăau un impact foarte mare asupra fertilității masculine", a declarat Mandy Drake, unul dintre cercetatori, conform eva.ro
Modul de viaţă este foarte important pentru o viitoare mamă
Studiile arată că rata infertilității crește în rândul femeilor obeze, a celor cu afecţiuni tiroidiene, fumătoarelor, consumatoarelor de alcool, droguri, medicamente, a persoanelor pesimiste și negativiste. Specialistul afirmă că există situaţii în care, deşi femeia este sănătoasă din punct de vedere fizic, cuplul întruneşte toate condiţiile pentru venirea copilului, femeia nu rămâne însărcinată.
La inseminarea în vitro, sarcina este respinsă de corp:“Întâlnim în această situaţie femeia care la modul inconştient, din punct de vedere psihologic, refuză să crească, este femeia care face regresie undeva în copilărie şi se comportă ca o fetiţă; iar o fetiţă nu poate fi mamă.Tot în această situaţie sunt femeile care au fost abuzate fizic şi emoţional.Rata infertilităţii este crescută şi la femeile “amazoane”. În această situaţie sunt femeile care sunt mai bărbate decât bărbatul din viaţa lor.Infertilitatea din cauze psihoemoţionaleare rezolvare în urma psihoterapiei individuale şi de cuplu”, explică psihologul Maria Verdi, potrivit csid.ro