Caz unicat în România: Primul copil internat la Terapie Intensivă, după ce a fost diagnosticat cu COVID-19. Are doar 8 ani

Caz unicat în România: Primul copil internat la Terapie Intensivă, după ce a fost diagnosticat cu COVID-19. Are doar 8 ani
Foto: Hepta

Un băiat de 8 ani din Buzău a devenit primul copil român infectat cu COVID 19 care a ajuns la terapie intensivă.

Micuțul a fost diagnosticat cu boala Kawasaki, ce ar putea fi declanşată chiar de noul coronavirus.

Un băiețel de 8 ani confirmat cu COVID-19, internat la Terapie Intensivă

Copilul a fost diagnosticat cu boala Kawasaki, fiind un caz rar, chiar unicat în România, conform Dianei Ionescu, director medical al Spitalului Gomoiu, locul unde se află internat băiețelul.

După ce părinţii băiatului au fost diagnosticaţi cu noul coronavirus, și acesta a prezentat simptome de febră, somnolenţă şi dureri.

Ajuns la un spital din Buzău, acesta a primit diagnosticul de meningoencefalită, fiind transferat apoi în Bucureşti.

În Capitală, micuţul a fost din nou testat cu un test PCR, rezultatul fiind unul pozitiv.

În prezent, băiatul este plasat la Terapie Intensivă, în stare stabilă, nefiind intubat sau ventilat mecanic, însă boala i-ar fi afectat grav plămânii.

Boala Kawasaki, similară cu COVID-19

În lumina noilor descoperiri, s-a stabilit că noul coronavirus poate fi asociat, în unele cazuri, cu anumite complicaţii.

Medicii din cadrul Pediatric Intensive Care Society (PICS) dinMarea Britanie au observat „o creştere redusă în numărul de cazuri de copii bolnavi critic, ce prezintă un tablou clinic neobişnuit”, depistând în acest sens „o stare inflamatorie la nivelul mai multor sisteme”, aceste simptome fiind similare cu noulcoronavirus.

Ulterior, cazurile de Kawasaki au fost confirmate și de medici pediatri din Italia, Spania, Belgia și Franța, cu toții recunoscând simptomele.

Boala Kawasaki afectează în general copiii cu vârste sub 5 ani, fiind caracterizată de o inflamare a vaselor de sânge din întreg organismul și putând duce la stop cardiac şi anevrism.

Așadar, NHS a transmis că durerile abdominale şi simptomele gastrointestinale se numără printre „caracteristicile comune” în aceste cazuri, alături de inflamarea cardiacă, simptome ce pot fi legate de complicaţiile apărute la unii adulţi bolnavi deCOVID-19.

Simptomele bolii Kawasaki

„În primele patru-cinci zile de la debutul acestei maladii se observă cinci semne clinice majore: febră mare mai multe zile, cinci sau pe acolo, să ai ganglionii umflaţi la gât, să ai conjunctivită, să ai ochii ca şi cum ţi-ar fi intrat apă cu săpun în ei, nu să curgă cu puroi, să fie non-supurativă. Să ai ochii roşii-roşii, să ai buzele umflate şi crăpate şi să ai umflături la mâini şi la picioare, eventual cu erupţie”, a declarat medicul pediatru Mihai Craiu.

Mama unui copil de trei ani din Edinburgh, Scoția, afectat de boala Kawasaki, a vorbit despre simptomele fiului său:

„Era inert, ca un zombie, nu mai era nimic acolo. Toți cei care îl știu pe Freddie ar fi sesizat asta, pentru că am un băiat foarte vioi – ceva era în neregulă”, a declarat aceasta, citează Daily Star.

Copilul a stat cinci zile în spital și a primit tratament, apoi a fost externat. Ulterior, mama sa a prezentat simptome de COVID-19, inclusiv tuse, febră și pierderea gustului, mirosului.

Boala Kawasaki determină ca vasele de sânge să se inflameze, afectând copiii sub cinci ani, în proporție de 80% și determinând complicații la inimă în cazul unui procent de 25% dintre pacienți.

Deși apariția bolii a fost pusă pe seama câtorva factori (infecțioși-virali/bacterieni, genetici, autoimuni), din păcatenu se cunoaște cauza ce determină această afecțiune.

Dacă boala nu este tratată, complicațiile pot fi fatale, în 2-3% din cazuri, avertizează medicii britanici.