Este cunoscut faptul că statul alocă sume uriașe pentru personalul cultelor religioase. Desigur că suma lunară primită diferă în funcție de statutul pe care-l dețin.
Un preot la început de drum câștigă salariul net sub 2.000 de lei, dar cei cu vechime pot primi și peste 8.000 de lei.
De asemenea, sumele adunate la diferite sărbători sau din donațiile din timpul slujbelor rămân să se împartă între aceștia. Un episcop poate câștiga 5.000 de lei, un mitropolit 7.500 de lei, iar un Patriarh poate ajunge la peste 8.000 de lei.
Până în anul 2022, un preot la început de drum (cu studii superioare) va putea avea salariul de 3.700 de lei brut, un preot de gradul II și cu studii superioare va putea primi 3.900 de lei, iar un preot definitiv cu studii medii va putea primi 3.650 de lei brut.
De regulă, banii donați de enoriași sunt folosiți pentru întreținerea bisericii respective, cum ar fi plata facturilor la utilități sau diverse reparații ori renovări, dar și pentru diferite activități sociale, iar în unele lăcașe de cult, sumele de bani sunt împărțite între preoți.
„Preoții nu cer nimic, oamenii ne dau cât îi lasă inima. Cei cu nume de sfânt dau mai mult, alții ne dau și carne, cârnați sau sticle cu băutură mai acătări. Încă nu am făcut un calcul exact, dar în ziua de Sf. Vasile și de Boboteaza cred că am strâns undeva la 3.500 Euro. Poate vi se pare mult, dar să știți că așa mai compensăm și noi veniturile mici de peste an”, a mărturisit un preot din județul Argeș, potrivit pleytech.ro
În acest an, sprijinul financiar pentru salarizarea personalului de cult, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, este de 751,2 milioane lei.