Cea mai nouă modă în Țara Oașului: “Căpșunarii” își pictează pe pereți diverse celebrități, dar habar nu au cine sunt. “Vor anumite lucruri doar pentru că aşa li se pare lor că este frumos” (FOTO)

Cea mai nouă modă în Țara Oașului: “Căpșunarii” își pictează pe pereți diverse celebrități, dar habar nu au cine sunt. “Vor anumite lucruri doar pentru că aşa li se pare lor că este frumos” (FOTO)

În județul Satu Mare, în Țara Oașului, locuitorii impresionează prin designul de pe pereții caselor.

Gusturile nu se dicută, iar aste este cât se poate de clar pentru locuitorii din Țara Oașului.

Cei mai mulți dintre locuitorii de aici sunt plecați în străinătate, iar cu banii strânți peste hotare vor să-și impresioneze vecinii.

Dacă până acum statuetele cu leii și palmierii erau în vogă, acum, moda este alta – picturile pe pereți. Și nu orice fel de picturi, ci imagini cu chipurile lor sau cu diverse personaje celebre.

Vasile Marina, în vârstă de 23 de ani, este cel care pictează pereții, transformând ideile oamenilor în adevărate opere de artă.

„După ce am întâlnit câţiva oameni pricepuţi la pictură şi am învăţat anumite tehnici, am prins curaj. Am văzut că ceea ce gândeam să pun pe pânză nu era chiar tocmai ceva rău. Am încercat design vestimentar, tatuaje, vitralii, gravură, modelaje în lemn, tehnici pentru decorat pereţii. În acest moment, cel mai mult îmi place să fac renovări de materiale vechi şi vitralii”, a declarat Vasile Marina, potrivit Adevărul.

Printre cele mai cerute imagini pentru picturta pe pereți sunt cele în care oamenii solicită să-și vadă anumite etape sau momente din viață in imagini.

„Cei mai mulţi care îşi fac picturi nu au nici un fel de viziune. Vor anumite lucruri doar pentru că aşa li se pare lor că este frumos sau pentru că şi-a făcut şi vecinul lor o anume pictură. Foarte puţini din zona asta au gusturi şi toţi vor să îşi facă aceste picturi pe pereţi doar aşa, de fală. În loc să îşi facă ceva frumos, îşi fac Mona Lisa. În loc să îşi facă vitralii, îşi fac Napoleon. Dacă stai să îi întrebi de Mona Lisa sau de istorie, câtă istorie, cât fenomen are Mona Lisa în spate, habar nu au, dar o au pe perete. Ei nu ştiu cât e de valoroasă Mona Lisa, dar o au pe perete”, a mai spus acesta.

Pentru locuitorii din Țara Oașului această modă este foarte importantă, așa că sunt dispuși să plătească sume destul de mari, chiar și 2.000 de euro pe o pictură.