Cinci întrebări la care să ai un răspuns când cumperi apartament de la dezvoltator în București

Cinci întrebări la care să ai un răspuns când cumperi apartament de la dezvoltator în București

Atunci când te-ai hotărât să achiziționezi propria locuință în București, ai avut de luat o hotărâre importantă. Pentru tip de casă vei opta? Un apartament de vânzare în București direct de la dezvoltator sau un apartament în blocurile mai vechi ale Capitalei?

Dacă te-ai hotărât pentru un apartament nou, ai făcut o alegere bună. Te vei bucura de un spațiu de locuit adaptat vieții contemporane, în care te poți muta direct, fără investiții suplimentare. În plus, blocul a fost construit respectându-se standardele seismice în vigoare, mult mai severe ca în trecut. Așa că nu vei avea grija cutremurului, într-un oraș în care acesta reprezintă un risc real pentru locuitorii săi.

Totuși, pentru că există apartamente și apartamente la dezvoltator în București, iată o serie de lucruri la care va trebui să fii atent în această variantă de achiziție.

Garsonieră sau apartament mai mare? Alege în funcție de ceea ce ai nevoie, dar și de bugetul de care dispui

O primă alegere importantă pe care va trebui să o faci este în legătură cu dimensiunile apartamentului. E bine să alegi o locuință potrivită pentru tine și familia sau viitoarea ta familie.

Poate că în acest moment locuiești singur și nu ai nevoie de prea mult spațiu, dar care sunt planurile tale de viitor? Poate că tu și partenerul sau partenera ta aveți deja planuri de întemeiere a unei familii și chiar de mărire a ei.

În această perspectivă, o garsonieră nu este cea mai potrivită alegere, chiar dacă anul acesta nu întrevezi o schimbare majoră în viața ta. Te va costa mult mai mult să vinzi un apartament și să cumperi altul.

Pe de altă parte, e important să îți dimensionezi planurile pe măsura bugetului tău. Poate că îți dorești un apartament de patru camere într-un complex rezidențial, dar și un apartament de două camere ar putea fi o alegere inspirată. Peste ani, când familia se va mări, foarte posibil ca și veniturile voastre să fie altele. Și poate, cine știe, vei decide să păstrezi apartamentul micuț și să îl dai în chirie, obținând un venit suplimentar pentru familia ta.

Analizează atent toate opțiunile, pentru a lua hotărârea potrivită, în funcție de necesitățile tale prezente, dar și viitoare și de bugetul de care dispui.

Unde se află apartamentul ideal pentru tine?

Un celebru citat din zona imobiliară, atribuit lui Harold Samuel, unul dintre cei mai cunoscuți magnați imobiliari britanici, ne recomandă să avem trei criterii atunci când alegem o proprietate: „Localizarea, localizarea și localizarea”.

Poate că nu te vei rezuma la un singur criteriu, însă localizarea trebuie să fie pe lista ta atunci când alegi. Dacă vorbim despre apartamentele de vânzare din București la dezvoltator, impresia generală este că localizarea va fi un compromis important pentru tine. Blocurile noi sunt situate în zone îndepărtate, în care ajungi cu greu, nu-i așa?

În ultimul timp însă, dezvoltatorii au reușit să se plieze pe cererea publicului de a se bucura de locuințe bine amplasate, aproape de mijloacele de transport în comun. Au identificat și terenurile potrivite pentru aceste construcții, iar acum poți cumpăra un apartament nou, într-o zonă foarte bună, la prețuri accesibile.

Un astfel de exemplu este ansamblul rezidențial Vivenda Residencias București. Acesta este amplasat într-o zonă accesibilă, la granița dintre sectorul 2 și 3, la doi pași de metrou, tramvaie și autobuze. În plus, ai piețe, școli, magazine (Cora Pantelimon, de exemplu), mall-uri (Mega Mall, Park Lake) sau parcuri (IOR, Arena Națională),  la îndemână.

Cât de confortabilă și funcțională este locuința pe care ai ales-o?

Calitatea vieții tale depinde și de confortul de care beneficiezi în propria locuință. Acesta are o definiție diferită de la persoană la persoană – de aceea este important să te gândești din start dacă locuința pe care tocmai ai vizionat-o corespunde standardelor tale.

Îți dorești un dormitor cu dressing mare, în care să încapă întreaga ta garderobă, dar și a familiei? Asigură-te că locuința aleasă are spațiul necesar pentru a-l găzdui. Vrei să instalezi un dulap mare în bucătărie, pentru electrocasnicele tale numeroase, dar și pentru vesela primită și cumpărată de-a lungul timpului? Imaginează-ți unde își va găsi locul în noua ta casă. Ai nevoie de un spațiu de lucru generos, pentru zilele numeroase în care poți lucra remote? Există spațiu pentru acesta?

Autorizații, carte tehnică, certificat de urbanism… Este totul în regulă în zona aspectelor legale?

Partea legală este esențială atunci când achiziționezi o locuință. Dacă vorbim despre un apartament într-un bloc nou, interesează-te de autorizația de construcție a imobilului și de certificatul de urbanism în primul rând.

Cere vizionarea extrasului de Carte Funciară sau a actele de proprietate ale terenului pe care se construiește. Solicită să vezi cartea tehnică a construcției, dacă aceasta a fost deja finalizată. Tot dacă locuința este finalizată, asigură-te că s-a încheiat un proces verbal de recepție a lucrărilor.

Care este istoricul dezvoltatorului ales pe piața construcțiilor imobiliare?

Cumperi un apartament pe o perioadă lungă de timp, pe viață chiar. E normal să fii prudent și să îți dorești o garanție a calității. Alegând un dezvoltator cu experiență, numele acestuia pe piață va fi una dintre garanțiile pe care le ai pentru calitatea lucrărilor realizate de acesta.

Vei beneficia și de o garanție pentru lucrările efectuate: dacă alegi un dezvoltator care a fost pe piață și acum 5, 10 sau 15 ani, ai toate șansele ca acesta să fie prezent și pe perioada garanției oferite.

Alege așadar cu atenție apartamentul nou din București pe care îl vei achiziționa. Te vei bucura apoi de confortul pe care îl meriți, alături de familia ta.