Clinicile private care fac teste pentru Covid-19, verificate de Consiliul Concurenței

Clinicile private care fac teste pentru Covid-19, verificate de Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenței vor verifica clinicile private carefac teste pentru depistarea infecției cu noul coronavirus de tip SARS-CoV-2.Anunțul a fost făcut, după ce prețurile testelor au crescut brusc odată cu cererea masivă venită din partea oamenilor, în special a celor care trebuie să călătorească în străinătate și sunt nevoiți să prezinte la intrarea în țara în care merg în vizităsau la muncă un test Covid-19 negativ.

Privații care fac teste pentru coronavirus vor fi verificați de Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenţei are în derulare o analiză la clinicile care efectuează teste COVID-19, pentru a vrifica dacă acestea respectă legislaţia în materie de concurenţă, ca urmare a creșterii cererii și a prețurilor la astfel de teste.

Testele PCR, cele mai precise analize medicale pentru a depista infecţia cu noul virus care a declanșat o adevărată criză sanitară la nivel mondial, sunt printre cele mai căutate investigaţii medicale la marile clinici private.

Autoritățile competente au decis să verifice privații care fac teste după ce în piaţă au apărut informaţii legate de preţurile acestor analize, care diferă de la un operator la altul.

Astfel, potrivit propriilor pagini de Internet, la centrul de testare Drive-Thru al clinicii Ok Medical, preţul unui test RT PCR SARS-CoV-2 este de 450 de lei în timp ce la MedSana, tariful ajunge la 420 de lei, iar la Regina Maria şi Sanador, 390 de lei. În schimb, la Gral Medical, preţul este de 380 de lei, cu o taxă suplimentară de 200 de lei dacă se doreşte rezultatul în 24 de ore.

Confom procedurilor, dacă vor exista indicii care să arate o posibilă încălcare a legii concurenţei, va urma o investigaţie din partea autorităţii competente. Până la acest moment, nu a existat o plângere punctuală, iar Consiliul Concurenţei s-a autosesizat în acest ca, relatează Cancan.ro.

Diferențele de preț sunt destul de mari

Datele oficiale ZF din call centerele celor mai mari clinici private care fac teste, arată căla data de 13 iulie, un pacient plătea între 250 şi 350 de lei dacă solicita untest Covid-19şi nu se încadra în criteriile Institutului de Sănătate Publică pentru testare gratuită.

În schimb, la stat, preţul este oarecum mai mic decât la clinicile private,însă diferăîn funcţiede zonă. De exemplu, la Tulcea, în spitalul judeţean, testul PCR la ce­rere costă în jur de 250 de lei,în timp ce la Spitalul Universitar din Bucu­reşti, preţul este de 300 de lei, potrivit datelor aferente zilei de 13 iulie.

Reamintim faptul că laînceputul lunii iulie, preţurile variau între 280 şi 390 de lei, însă, de atunci, mai multe ţări au introdus obligativitatea testării pentru cetăţenii români.

Potrivit raportărilor Grupului de Comunicare Strategică, circa 40% dintre testele efectuate la nivel naţional sunt la cerere.

Zilnic, grupul de comunicare strategică anunţă mii de teste făcute de români la cerere. Autorităţile sanitare efectueazăaproximativ un număr de 26.000 de teste în fiecare zi, iar gradul de siguranţă este de 98%, a declarat joia trecută, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan.

De exemplu, astăzi, din totalul de 22.600 de teste prelucrate în ultimele 24 de ore, 8.500 au fost la cerere, adică 37% din total.

“Testele PCR au siguranţă foarte mare, specificitatea şi sensibilitatea lor este de 98%, însă numărul mare de testări, de 26.000 (pe zi – n. r.), pot să pună probleme de gestiune a probelor, de transfer al probelor. Verificăm aceste lucruri, astfel încât această metodă să fie din ce în ce mai sigură la nivel global”, a spusHoraţiu Moldovan, conform Curdeguvernare.ro.