CNAS, despre măririle salariale: Majorarea, făcută de la bugetul de stat, cu destinaţie specială. Spitalele private nu internează decât cazurile pe care le vor, decât oamenii care pot plăti

CNAS, despre măririle salariale: Majorarea, făcută de la bugetul de stat, cu destinaţie specială. Spitalele private nu internează decât cazurile pe care le vor, decât oamenii care pot plăti

CNAS răspunde speculațiilor conform cărora majorarea de 25% a salariilor din sistemul sanitar ar fi fost finanțată prin creşterea tarifelor pentru serviciile medicale decontate sistemului public de sănătate de către CNAS, creând o discriminare faţă de spitalele private.

Reprezentanți ai Casei Naționale de Asigurări au declarat pentru news.ro că majorarea a fost făcută din bani de la bugetul de stat, cu destinaţie specială, iar dacă măsura ar fi vizat şi spitalele private era necesară modificarea sumelor alocate întregului sistem, ceea nu ar fi fost posibil.

Spitalele private şi cele publice aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate primesc aceleaşi sume în funcţie de clasificarea spitalelor, situaţie reglementată în 2015. Însă, pe lângă aceste sume spitalele private percep de la pacienţi coplată, sumele fiind consistente, iar cazurile internate sunt selectate. În schimb, în spitalele publice ajung toate cazurile grave, foarte grave, oameni ai străzii.

Această discuţie am avut-o şi în 2015 cu Consiliul Concurenţei. Sumele alocate au avut strict această destinaţie. Ordonanţa de Urgenţă 35 din 2015 prevede clar condiţiile acordării acestor majorări salariale. Includerea spitalelor private în majorările salariate ar fi presupus modificarea bugetelor alocate spitalelor, respectiv majorarea tuturor surselor de finanţare, ceea ce era nesustenabil pentru bugetul de stat. În plus, vă rog să vedeţi valoarea coplăţii cerută de spitalele private care nu internează decât cazurile pe care le vor, decât oamenii care pot plăti", au explicat reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru News.ro.

Consiliul Concurenței a anunțat că va investiga Ministerul Finanțelor, Ministerul Sănătății și CNAS cu privire la modul în care salariile din sistemul public de sănătate au fost majorate în 2015 cu 25%.

Mai exact, finanţarea măsurii este realizată printr-un mecanism inventat de Executivşi Casa Naţională pentru Asigurări de Sănătate (CNAS), care presupune plata sumelor de la bugetul de stat, prin Ministrul Sănătăţii, către CNAS.

Ulterior, CNAS plăteşte banii către spitale, pe baza contractelor încheiate de acestea cu casele judeţene. (Detalii AICI)

Ultima oră
08:35 - Despărțire surpriză în lumea mondenă: Cristian Boureanu și Laura Dincă și-au spus adio după aproape șapte ani de relație
08:18 - Ce se va întâmpla cu atleta din Belarus, forțată să părăsească Jocurile Olimpice. Anunțul făccut de autoritățile japoneze
08:16 - Alina Șerban (ANM): Disconfort termic deosebit de accentuat în sudul și sud-estul României, cu valori spre 41 de grade în Muntenia. În restul țării, vorbim de o scădere semnificativă a temperaturilor (VIDEO)
07:43 - Incendiile de vegetație au provocat noi evacuări de turiști în Turcia. Grecia, Italia și Bosnia s-au confruntat și ele cu flăcări violente / Insula Rhodos a rămas fără apă și curent electric (VIDEO)
07:15 - Furtunile au făcut ravagii în țară. Maramureș, printre cele mai afectate județe (VIDEO)
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”