Cod galben de disconfort termic ridicat în București și în 10 județe, valabil în intervalul 2-5 august. Dinu Mărășoiu: Chiar și nopțile sunt călduroase (VIDEO)

Cod galben de disconfort termic ridicat în București și în 10 județe, valabil în intervalul 2-5 august. Dinu Mărășoiu: Chiar și nopțile sunt călduroase (VIDEO)
Codul galben de disconfort termic ridicat, emis de ANM pentru intervalul 3-5 august 2021, vizează Capitala și județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța. Sursa foto: Facebook

Administrația Națională de Meteorologie a emis marți un Cod galben de disconfort termic ridicat, care este valabil în intervalul 3-5 august și care se referă la București și la 10 județe din sudul și sud-estul țării. „Chiar și nopțile sunt călduroase, pentru că temperaturile minime în marea lor majoritate nu coboară sub 20 de grade”, a explicat Dinu Mărășoiu din partea ANM, marți, în cadrul Știrilor B1 TV prezentate de Aneta Sângeorzan.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cum va fi vremea astăzi și în zilele următoare. Dinu Mărășoiu (ANM), pe B1 TV, despre atenționările de tip Cod galben

„Codul galben emis pentru disconfortul termic ridicat și local chiar caniculă se referă la ziua de astăzi, 3 august, dar și zilele de 4-5 august. Județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea, Constanța și, de asemenea, Municipiul București intră în aceste zone, unde temperaturile maxime se vor situa în general, având în vedere ansamblul celor trei zile, între 33 și 36 de grade. Chiar și nopțile sunt călduroase, pentru că temperaturile minime în marea lor majoritate nu coboară sub 20 de grade. Tot în aceste județe – bineînțeles, mai ales după-amiaza – vorbim de un indice temperatură-umezeală care depășește pragul critic de 80 de unități, deci un disconfort termic ridicat”, a declarat Dinu Mărășoiu.

Totodată, ANM a emis și un Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru Moldova, respectiv nordul Munteniei și al Dobrogei. Atenționarea este valabilă între 3 august, ora 10, și 4 august, aceeași oră.

„Partea de instabilitate se referă la numai de ziua de astăzi. E adevărat, a intrat deja în vigoare la ora 10 Codul galben, dar expiră mâine dimineață la ora 10, deci timp de 24 de ore pentru zona de munte la nivel local, dar și în Moldova, în nordul Munteniei și al Dobrogei așteptăm perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse ce au și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. (…) Cele patru județe din sudul Moldovei, toată zona Carpaților Orientali, Meridionali, de asemenea județele Dâmbovița, Prahova, Buzău, Brăila, județul Tulcea și cele două județe, mai ales pentru Munții Apuseni, Cluj și Alba Iulia, aici așteptăm aceste fenomene, dar în restul țării, chiar dacă deocamdată județele sunt în verde, pot să apară fenomene asociate instabilității astmoferice, dar la nivel de izolat sau cel mult pe arii restrânse, deci nu a fost emisă avertizare pentru ele. Dacă este cazul, se emit acele avertizări nowcasting despre care știți”, a adăugat meteorologul ANM.