Se va da vineri cod roşu în România, inclusiv în Bucureşti? La ce fenomene extreme să ne aşteptăm şi unde pot apărea tornade (FOTO)

Se va da vineri cod roşu în România, inclusiv în Bucureşti? La ce fenomene extreme să ne aşteptăm şi unde pot apărea tornade (FOTO)

Se anunţă un weekend cu ploi puternice şi furtuni! O prognoză neoficială pune Bucureştiul şi alte 6 judeţe din sudul ţării sub cod roşu de fenomene meteo severe pentru vineri. De asemenea, sunt pronosticate fenome meteo extreme de cod fie portocaliu sau galben şi în restul judeţelor din partea de sud.

Acest cod roșu pe București ar coincide fix cu perioada în care Papa Francisc se află în Capitală.

Aceasta este o prognoză neoficială, Administraţia Naţională de Meteorologie fiind singura care poate emite prognoze oficiale care să fie respectate de toate autoritățile statului .

„Cod galben: în zonele avertizate cu cod galben putem avea ploi cu un caracter torențial (20 – 25 l/mp), grindină de mici dimensiuni, vânt cu aspect de vijelie, oraje).

Cod portocaliu – în zonele avertizare cod portocaliu putem avea ploi cu un caracter torențial (30 – 35 l/mp, grindină de mici și medii dimensiuni, vânt cu aspect de vijelie, oraje).

Cod roșu – în zonele avertizate cod roșu putem aveam ploi cu un caracter torențial ( 50 – 60, 70 l/mp), grindină de dimensiuni mari, vânt cu aspect de vijelie ( 60 – 70 km/h), oraje foarte puternice. Sunt posibile supercelule, chiar MSC (mesoscale convective system) cu aspect tornadic.

Încă din a doua parte a dimineții valorile CAPE sunt la valori de 800 – 1000 J/Kg prin nordul Dobrogei, sudul și estul Munteniei (inclusiv București). După amiaza aduce CAPE între 400 – 600, 800 J/Kg prin Banat, Maramureș, nordul Transilvaniei, zonele montane, în timp ce în Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei vorbim de valori de 1500 – 2000, iar în sudul extrem al Călărașului chiar 2250 J/Kg. În aceste zone valorile CAPE se păstrează ridicate până la finalul intervalului de prognoză. Dobrogea, Muntenia, Moldova, dar și nordul Transilvaniei sunt zonele unde vom avea Lifted Index la valori de –4 spre –6 grade. În restul zonelor acesta se oprește la –1 spre –3. Forfecarea 0 – 6 km nu trece de un 10 – 15 m/s, cu un maxim pe Oltenia și sudul extrem al Munteniei, de 20 m/s. Thompson Index va avea valori foarte mari pe Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei și Banat (34 – 36, 38 K). Pe toată Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei apa precipitabilă trece de valori precum 35 – 40 mm, iar în restul țării este la 30 – 35 mm.

Scenariu:

– Odată cu orele prânzului, apar primele dezvoltări convective prin nordul județelor Buzău, Prahova, Teleorman și sudul județului Giurgiu. În foarte scurt timp, convecțiile cresc, astfel că avem parte de celule foarte bine dezvoltate pe Giurgiu, Teleorman, Argeș, nord vestul județului Călărași și Dâmbovița. O primă posibilă super celulă pare a se forma pe aliniamentul Călărași (nord-est) – Ialomița (est) – Constanța (est) – Tulcea (sud). Această super celulă are o deplasare est – vest, astfel că va ajunge și în Brăila iar apoi se va alipi unui MSC enorm care se conturează în jurul Bucureștiului. Ajungem astfel la al doilea moment important al zilei: odată cu a doua parte a după amiezii, o serie consecutivă de celule convective intră din Bulgaria prin Teleorman, Giurgiu și Călărași. Acestea se consolidează toată într-un MSC imens în zona Ilfov – Călărași – Ialomița care apoi, pe o deplasare N – SV va mătura în calea sa Ialomița, Călărași, Ilfov, sudul județelor Prahova, Dâmbovița, Argeș, Giurgiu și Teleorman. Lucrurile nu numai că nu se liniștesc, dar, la finalul zilei de vineri, noaptea de vineri spre sâmbătă, un nou sistem mezoscalar prinde contur în sudul județului Brăila, sud-estul județului Buzău și pleacă tot pe o deplasare N – SV, măturând iar în calea sa, Călărași, Ilfov (inclusiv București), Teleorman. Spre dimineața zilei de sâmbătă, o nouă supercelulă pare a se forma tot în zona Buzău și pleacă de data aceasta pe deplasare estică și atinge Brăila, Vrancea și Galați.

Recitind datele de mai sus, nici nu știu ce să spun mai întâi. Cred că ar trebui să ne rugăm ca aceste scenarii să nu prindă contur. Situația este cu adevărat gravă. O succesiune de supercelule (posibile 2 MSC-uri) care să traverseze același traseu: Ilfov – Călărași – Ialomița – Giurgiu – Teleorman pot lăsa în urmă cantități impresionante de apă, grindină ce poate face ravagii, vânt care să aibă la rafală viteze impresionante. Pentru că vorbim de MSC (mesoscalar convective system) nu este exclus să capete, oricare din aceste succesiuni de supercelule și MSC-uri un aspect tornadic în aceste zone”, se arată pe pagina de Facebook „Prognoze meteo”