Comisarul european pentru justiție vine la București pentru a discuta cu Tudorel Toader: Un sistem judiciar independent este un pilon de bază al dezvoltării democratice al oricărei țări

Comisarul european pentru justiție vine la București pentru a discuta cu Tudorel Toader: Un sistem judiciar independent este un pilon de bază al dezvoltării democratice al oricărei țări

Comisia Europeană va publica ”în câteva zile” un punct de vedere cu privire la recentele schimbări la legile justiției, a anunțat comisarul european pentru Justiției, Vera Jourova, care va face o vizită în România peste 10 zile, informează Business Review.

Vera Jourova se va întâlni la București cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, dar și cu alți membri ai Guvernului, cu care va discuta despre modificările la legislația din justiție, dar și despre preluarea de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene.

“Am informat România despre calea care ar trebui urmată pentru a ieși din criza Justiției și urmează să publicăm raportul MCV, care conține un set complet de recomandări legate de menținerea unei calități ridicate a sistemului judiciar și de urmărire penală și aștept cu nerăbdare dialogul cu reprezentanții români. (…)

Voi merge în România peste 10 zile și voi discuta cu ministrul Justiției și cu alți miniștri esențiali, deoarece răspund de aceste lucruri. De asemenea, raportul MCV va fi publicat în această lună. Am avut multe discuții cu Tudorel Toader. Discutăm frecvent. În câteva zile, vom publica o opinie despre ultimele schimbări aduse legilor civile și penale. Am văzut deja declarația Comisiei de la Veneția legată de această chestiune. Cred într-adevăr că România va putea să gestioneze președinția Consiliului UE în 2009, ca și crizele interne. Sunt întotdeauna optimistă și iubesc România”, a declarat Vera Jourova pentru sursa citată.

Comisarul european a subliniat că sistemul judiciar este un pilon de bază al dezvoltării democratice a oricărei țări.

“Am avut mesaje puternice pentru România, dar am avut astfel de mesaje pentru toate statele membre. Un sistem judiciar independent este un pilon de bază al dezvoltării democratice al oricărei țări. Judecători independenți sunt un atu pentru orice țară. Mesajele mele legate de România au fost interpretate drept pesimiste. Nu acesta a fost scopul. Mesajul meu a fost că gestionarea președinției UE alături de aceste probleme interne va fi o sarcină foarte grea – asta am spus”, a mai declarat Vera Jourova.