Compania Airbus, afectată de criza COVID-19. Aproape 15.000 de locuri de muncă desființate

Compania Airbus, afectată de criza COVID-19. Aproape 15.000 de locuri de muncă desființate

Compania franceză Airbus este unul dintre marii pierdanți ai crizei provocate de noul coronavirus.

Marți, producătorul de avioane a anunțat că va desființa aproximativ 15.000 de locuri de muncă, dat fiind contextual actual, scrie Reuters.

Mai exact, cel mai mare grup aerospaţial din Europa a arătat că va desfiinţa aproximativ 5.000 de locuri de muncă în Franţa, 5.100 în Germania, 900 în Spania, 1.700 în Marea Britanie şi 1.300 în alte regiuni.

Cu toate acestea, Airbus se opune concedierilor forţate, dorind plecări voluntare, pensionări anticipate şi scheme de angajare part-time pe termen lung, dorind să încheie un acord referitor la restructurarea forţei de muncă până în 2021.

Va fi o luptă puternică pentru a salva locuri de muncă”, a declarat Francoise Vallin, reprezentant al sindicatului CFE-CGC.

Airbus deține o forţă de muncă de 135.000 de oameni, însă aproximativ 37% din personal urmează să se pensioneze în acest deceniu. Astfel, surse din industrie susțin că Airbus îşi bazează restructurarea pe o reducere de 40% a producţiei de aeronave, timp de doi ani.

Airbus, puternic lovită de criza COVID-19

Industria aeronautică a fost puternic afectată de criza generatăde noul coronavirus. Traficul de pasageri aeran s-a prăbușit cu 90% în Europa și este puțin probabil să își revină la nivelul anterior crizei COVID-19.

Președintele francez, Emmanuel Macron a dorit să evite o prăbușire care să lovească Toulouse, unde își au sediul Airbus și alte firme aerospațiale.

De aceea, luna trecută, administrația sa anunța o serie de măsuri, în valoare totală de 15 miliarde de euro (17 miliarde de dolari), pentru a sprijini industriile aviației, inclusiv garanții de împrumut, subvenții salariale pentru muncitori și un fond de investiții pentru întreprinderile mici, scrie bloomberg, deoarece industria aerospațială este un sector cheie pentru economia franceză.

Există 300.000 de locuri de muncă în industria aerospațială în Franța. De asemenea, acesta este un sector cheie în ceea ce privește exportul, înregistrând un excedent comercial de 31 de miliarde de euro. în 2019.

Industria auto franceză, afectată de criza noului coronavirus

Un alt sector care a primit o lovitură puternică în contextul pandemiei de COVID-19 a fost industria auto franceză.

Producătorul de automobile Renault a anunțat că 15.000 de locuri de muncă ar urma să dispară la nivel mondial, în cadrul unui plan general de restructurare.

Aproximativ 4.500 de locuri de muncă ar urma să fie tăiate în Franța, deși în mare parte acestea se vor realiza printr-un plan de plecare voluntară și o schemă de pensionare, la fel ca în cazul Airbus, a declarat Franck Daout, un lider sindical, pentru Reuters.

Reducerile generale ar afecta puțin sub 10% din cei 180.000 de muncitori la nivel global ai Renault. Compania are în jur de 48.500 de angajați în Franța.

Tags: