Consilierii Generali au votat ca maidanezii să fie eutanasiați în 7 zile de la prindere: Comisiile parlamentare stabiliseră un termen de 14 zile

Consilierii Generali au votat ca maidanezii să fie eutanasiați în 7 zile de la prindere: Comisiile parlamentare stabiliseră un termen de 14 zile

Consilierii Generali ai Capitalei au decis, marți, ca maidanezii să fie eutanasiați în 7 zile de la prindere. Decizia vine după ce, luni seară, comisiile parlamentare au decis un termen de 14 zile în acest sens, proiectul de lege aflându-se astăzi pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor.

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, luni, la dezbaterile din comisii privind legea câinilor fără stăpân, că propune mai multe amendamente pentru rezolvarea situației acestora, printre care și eutanasierea câinilor din adăposturi care nu sunt adoptați în 7 zile și eliminarea reîntoarcerii acestora în stradă.

De asemenea, un alt amendament propus de primarul Capitalei prevede sancţiuni aspre pentru cei care abandonează câinii pe spaţiul public, faptă care ar putea fi considerată şi infracţiune.

Comisia juridică şi cea de administraţie din Camera Deputaţilor au stabilit, luni seară, un termen de 14 zile în care câinii fără stăpân sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, să fie eutanasiaţi. (Detalii AICI)

Potrivit Agerpres, Camera Deputaţilor s-a reunit marţi în plen, pe ordinea de zi aflându-se şi proiectul de lege privind câinii fără stăpân, în cazul căruia acest for legislativ este decizional.

Preşedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, explica, luni, că adopţia şi revendicarea câinilor vor fi gratuite. Totodată, după cele 14 zile, autoritatea locală poate decide eutanasierea câinilor sau prelungirea şederii în adăpost cu condiţia să aibă resurse financiare pentru întreţinerea padocurilor.

”Noi a trebuit să ne referim doar la ce se întâmplă cu un câine de la momentul capturării, cât durează până se va trece la eutanasiere şi care sunt etapele. (…) Un primar care nu are posibilitate să cazeze câinele să treacă fără nicio restricţie, decât cea prevazută de termenul impus de lege, la eutanasiere. Dacă primarul respectiv consideră că are suficienţi bani şi suficient spaţiu să ţină un număr de câini, să amâne această decizie”, a spus Ciucă.