CORONAVIRUS. Remdesivir a ajuns în România. Cine sunt primii pacienți tratați cu medicamentul cu rezultate împotriva COVID-19

CORONAVIRUS. Remdesivir a ajuns în România. Cine sunt primii pacienți tratați cu medicamentul cu rezultate împotriva COVID-19
Foto: Pixabay

Remdesivir, un medicament care se crede a fi unul dintre cele mai bune medicamente pentru tratareacoronavirusului, a ajuns și în România. De marți, cu acest medicament sunt tratați bolnavii din Timișoara, aflați în stare gravă.

Remdesivir e un antiviral care a fost folositîn diferite patologii, inclusiv Ebola

Medicul Virgil Musta, șef secție boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș, a declarat pentru Digi24 că Europa a acceptat această „terapiecompasională”, iar spitalul din Timișoara aprimitmai multe doze din acest medicament pentru a fi administrat pacienților cu forme severe de COVID-19.

„Eun antiviral care a fost folositîn diferite patologii, inclusivEbola,cu efecte bune sau mai puțin bune,studiile suntcontradictoriiși acolo.Dara fost folositpentruforme severe și critice pentrupaciențiiCOVID,iar clinic, cei care au studiataceastăpatologie au arătat o evoluție foartebună.După administrare, stareageneralăs-aîmbunătățitmulți dintre pacienți care au fost chiarcritici au depășitaceastă fază”, a spus Musta.

Musta a explicat că terapia compansională înseamnă că firma producătoare va da acest medicamentpe niște criterii pe care le stabilește ea. Există în protocolul naționalRemdesivir, camedicațiecompasională, a adăugat el.

Cine sunt primii pacienți din România tratați cu Remdesivir

Medicul Virgil Musta a menționat că tratamentul cu Remdesivir se aplică de marți pacienților infectați cu coronavirus și se află în stare gravă în secția de terapie intesivă a spitalului.

„În două zile nu poți spune un rezultat.Vom avea și noi studiul nostru și vom putea face o analiză”, a spus el.

Deși rezervat, șeful secției de boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș din Timișoara precizează că nu medicamentul nu este cunoscut să aibăefecte adverse îngrijorătoare. Acesta este șo motivul pentru care a aceeptat acest tratament pentru pacienții cu COVID-19 din secția pe care o conduce.

Va fi oare Remdesivir medicamentul care va scăpa omenirea de COVID-19?

Remdesivir, medicamentul experimental dezvoltat de compania americană Gilead Sciences, s-a dovedit a fi eficient pentru peste două treimi dintr-o serie de pacienți grav bolnavi, infectați cucoronavirus. Medicul Musta spune că este prematur încă să spunem că este și cel mai eficient. Potrivit acestuia, sunt multe terapii în studiu.

În plus, spune medicul timișorean depinde „și de costul terapiei”.

”S-ar putea caaccesarea de către statulnostrusă fie mai dificlă.Întotdeauna, lamasabogaților vin cei care au mulțibani”, adaugă el.

Virgil Musta a mai precizat că este posibil ca firma producătoare să nu aibă stocuri suficiente, de aceea a oferit inițial tratamentul doar pentru femeile gravide, iar acum au dat această medicație câtorva clinici de boli infecțioase.

În afară de spitalul de la Timișoara, vor mai beneficia de tratamentul cu Remdesivir bolnavi din Iași și București.

Tratamentul cu Remdesivir, susținut și de Nelu Tătaru și Alexandru Rafila

Amintim că Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a vorbit despre tratarea cu Remdesivir a pacienților români infectați cu COVID-19 la mijlocul acestei luni.

„Am văzut şi noi studiul din SUA despre acest medicament. Sunt 125 de cazuri şi doar două decese. Urmărim să fie acreditat în Statele Unite, apoi să intre în comunitatea europeană şi îl putem prelua şi noi. Să sperăm cam într-o lună”, a afirmat Nelu Tătaru.

De asemenea, Alexandru Rafilasusține utilizarea medicamentului:

„E primul medicament care sperăm să fie aprobat ca medicament al cauzei, al infecției. În paralel se testează și alte antivirale, unele dintre ele provin din Japonia, China. Cred că la toate aceste tratamente antivirale ar trebui să avem un răspuns începând din toamnă. Atunci cred căRemdesivirul ar putea să fie deja autorizat și să fie fabricat”, a spus președintele Societății Române de Microbiologie.

Primul studiu pentru Remdesivir arată că nu are niciun efect

Totodată, primul studiu pentru Remdesivir, potențialul medicament împotriva Covid-19, arată că nu are niciun efect. Rezultatele studiului au fost publicate de Organizața Mondiale a Sănătății, dar au fost șterse. Ulterior, un purtător de cuvânt al OMS a spus că a fost încărcat prea repede, din întâmplare.

Cercetătorii au studiat 237 de pacienţi infectaţi cu virusulCovid-19, dintre care 158 au primit medicamentul, celorlalţi 79 nu li s-a administratRemdesivir. Medicamentul a avut, de asemenea, efecte secundare semnificative în cazul a 18 pacienţi.